ZETApress

hírportál

Eü-szakdolgozók az MTA-n

A Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara közös kitüntetésátadó ünnepsége volt ma 11 órától a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

A koronavírus-járvány ideje alatt kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó egészségügyi szakdolgozók munkájának megbecsülése céljából a Magyar Tudományos Akadémia jótékonysági gyűjtést kezdeményezett. Az adomány kitüntetés formájában kerül odaítélésre, mely szempontjainak kidolgozására, felterjesztésére az Akadémia a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarát kérte fel.

A MESZK 210 egészségügyi szakdolgozót javasolt szakmai kitüntetésre és ezzel együtt az MTA jótékonysági gyűjtéséből és az MTA saját felajánlásából származó adományok átvételére. Szakmai kitüntetésben azok a közvetlen betegellátásban részt vállaló egészségügyi szakdolgozók részesülhettek, akik

legalább 5 éves egészségügyi munkával, szolgálattal rendelkeznek,
érvényes a MESZK-tagságuk,
közvetlenül a COVID-ellátásban tevékenykedtek a pandémia kezdete óta,
a kollégáik, a rájuk bízott tanulók és az átirányított kollégák szakmai fejlődést támogatták a COVID-ellátásban,
a betegutakat és az oltási kampányokat lelkiismeretesen szervezték,
az ápolástudományt előre vivő szakmai tevékenységet végeztek a pandémia ideje alatt,
munkáltatói támogatást kivívó, kiemelkedő szakmai tevékenységet végeztek.
etikus magatartást, a munkahelyi közösségen belül példaértékű emberi és szakmai munkát tanúsítottak.

Az elismerő okleveleket dr. Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese és dr. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke adta át. A rendezvényen részt vett a 210 kitüntetett egészségügyi dolgozó mellett Tóth Vera énekesnő és Romhányi Áron zongorakísérő is. Levezető elnök dr. Oberfrank Ferenc, narrátor Szabó-Bakos Zoltánné volt.

A 2004-ben alapított Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara jelenleg a legnagyobb létszámmal rendelkező és legtöbb szakterületet magába foglaló szakmai köztestület. A MESZK a szakdolgozói hivatás gyakorlásával összefüggő ügyekben képviseli és védi a szakdolgozók jogait, valamint képviseli a szakdolgozói kart a hazai és nemzetközi szakmai szervezetekben. Legfontosabb célja, hogy szakmai és etikai támogatást nyújtson a folyamatosan önállóvá váló szakterületek dolgozóinak. Kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy a Kamara társadalmi szerepének és súlyának megfelelő mértékben hozzájáruljon az egészségpolitika alakulásához, és ezen keresztül a lakosság egészségügyi ellátásának javításához.

Szóljon hozzá!