ZETApress

hírportál

Villámfordítás

Többnyelvű egészségügyi dokumentumok mesterséges intelligenciával támogatott gépi fordítása. A Villámfordítás Fordítóiroda Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból közel húszmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a 2020-1.1.1-KKV-START-2021-00423 számú KKV START INNOVÁCIÓ című felhívásra benyújtott pályázatával.

A Magyarországon egyedülálló mesterséges intelligenciával támogatott gépi fordításra lehetőséget nyújtó technológia és nyelvi keretrendszer létrehozására lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltatóktól származó iratok gépi fordítását – tudatta Szépréti Zita projektmenedzser. Bővebb infó a kutatási projektről idekattintva érhető el.

A projekt célja olyan mesterséges intelligenciával támogatott gépi fordításra lehetőséget nyújtó technológia és nyelvi keretrendszer létrehozása, amely lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltatóktól származó iratok gépi fordítását. A magyar állami és magán egészségügyi intézmények 2022-ig szinte kivétel nélkül papíron adnak anamnézist, kezelési információt, laboreredményt és zárójelentést a pácienseiknek. A betegek külföldi gyógykezeléséhez az iratok fordítása szükséges, legtöbbször angol vagy német nyelvre. A nyomtatott iratok nem teszik lehetővé a modern fordítási technikák korlátlan alkalmazását.

A komplex fejlesztés során a legmodernebb fordítástechnológiai folyamat kidolgozása alkalmazott kutatást és adaptív innovációt igényel. A projektet nyelvész szakemberek, fordítás-technológusok, ML és AI szakemberek, valamint üzleti folyamattervezők együttműködése váltja valóra. Az eredményeket a hazai egészségügyi szervezetek és az érintett betegek egyaránt használni tudják majd. Hasonló eredményre vezető projekt, kutatás vagy piaci gyakorlat eddig nem valósult meg Magyarországon. A magyar nyelv sajátosságai és az egészségügyi dokumentációs gyakorlat következtében a piacon elérhető gépi fordítómotorok nem támogatják az orvosi szövegek automatizált fordítását, ezért a Villámfordítás tervezett megoldása jelenleg egyedülálló.

A projekt keretében a gépi fordító motor létrehozása és valós helyzetekben történő tesztelése történik meg. Az új műszaki megoldás a Villámfordítás fordítóiroda által korábban végzett orvosi és egészségügyi szakfordítások utólagos elemzése, szemantikai és komplex nyelvészeti feldolgozása történik, természetesen a személyes adatok eltávolítását követően.

A Villámfordítás fordítóiroda az elmúlt évtizedben számos olyan technológiai protokollt épített ki, amelyek segítségével a ritkában előforduló szövegformátumokat is fordításra alkalmas formára, szerkeszthetővé tud alakítani, ezzel lehetővé teszi a fordítási memóriák felépítését, a fordítási korpuszok létrehozását, később pedig a gépi fordítást. Az összesen 33 millió forintból fejlesztett technológia segítségével magasabb szintre léphet a hazai orvosi ellátásban résztvevők számára kiadott dokumentumok fordítása.

A Villámfordítás fordítóiroda elemzése szerint a hazai lakosság évi hetvenezer külföldi gyógykezelési alkalma esetében megközelítőleg évente másfél milliárd karakternyi orvosi dokumentum fordítására van lakossági igény. A fejlesztés eredményeképpen az elkészülő fordítási modell alkalmas lesz arra, hogy az egészségügyben használt digitális rendszerekbe integrálva akár automatikusan is generáljanak a magyar zárójelentés vagy lelet helyett/mellett angol és/vagy német nyelvű fordítást, amelyet a páciens (is) kézhez vehet.

Szóljon hozzá!