ZETApress

hírportál

Gyilkos Rivotril

Gondatlanság okozhatta a fiatal férfi halálát a pszichiátrián. Három nap kezelés után meghalt a fiatal férfi, akit a tiltás ellenére kezeltek egy pszichiátriai szerrel. Az országos tisztifőorvos szakmai hibát állapított meg, és hatósági eljárást indított a kórház ellen.

Aki szeretne ezen a téren némi szakértelemre szert tenni, rövid videókon és szöveges dokumentumokon keresztül sajátíthatja el a témakör fontos tudnivalóit, megszerzett tudását pedig ezután változatos tesztekkel teheti próbára – tudatta az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány.

A harmincas évei végén járó szegedi férfit jól ismerték a helyi kórház pszichiátriáján, mert szélsőséges magatartása miatt számos alkalommal került be fekvőbetegként. Pszichiátriai szerek egész sorát próbálták ki rajta az elmúlt évtizedekben – látványosabb eredmény nélkül -, ám 2020 nyarán kissé túllőttek a célon a gyógyszeres kezelésekkel. A férfi a tudatmódosító szerektől fulladni kezdett, így sürgősséggel szállították át egy aneszteziológiai intézetbe, ahol végül sikerült stabilizálni az állapotát. Azt azonban megállapították, hogy egy alvás közbeni légzési rendellenesség miatt a nyugtatószerek egy típusát (benzodiazepinek) nem javasolt adni neki, mely akár a halálát is okozhatja.

Az azt követő év tavaszán újra bekerült a pszichiátriára, ahol terápia gyanánt négy különböző szert is alkalmaztak nála, köztük a korábban veszélyesnek ítélt gyógyszertípus egyik legerősebbikével, a Rivotrillal. Három nap múlva kora reggel az ápolók riadtan vették észre, hogy a férfi légzése leállt. Megkezdték az újraélesztést, de hiába: a teste feladta a harcot.

Gyászoló édesanyja felkeresett egy jogvédő szervezetet, akik segítségével panaszt tettek többek között a Nemzeti Népegészségügyi Központnál is. Az országos tisztifőorvos kivizsgáltatta az ügyet, és megállapította, hogy szakmai hibát követett el a kórház. Sőt, úgy találták, hogy nem zárható ki az összefüggés az alkalmazott szerek és a férfi halála között, ezért most hatósági vizsgálat indul a kórház ellen az ügy alaposabb felderítése érdekében.

1 hozzászólás

  1. Nekem csak mellékes gyógyszer. Jelenleg hiánycikk, lehet nem semmiért. Napi 0,5 mg az adagom, ez nem a főgyógyszerem. Meg is szűnhet, akkor kénytelen leszek elhagyni. Nekem nem okozott nagy gondot, kb 7 éve szedem. Lehet betiltják?