ZETApress

hírportál

Kullancsriadó

Az ötéves Dóra nagyon megörült, amikor megtudta, hogy óvodás csoportjukkal hamarosan erdei iskolába mennek. Édesanyja is remek ötletnek tartotta, hogy a gyerekek jó levegőn, gyönyörű környezetben ismerkednek a természetes élővilággal ? írta Márton Anita.

A következő pillanatban azonban eszébe jutott, hogy az utóbbi időben sokat olvasott a magyar erdők kullancsfertőzöttségéről, és hallott is néhány súlyos megbetegedésről. Már korábban is tervezte, hogy idén beadatja a csemetének a kullancs által terjesztett agyvelő-és agyhártyagyulladás elleni vakcinát, de most megijedt, hogy talán elkésett a védőoltással. Lehet, hogy nem is engedheti így el a kislányt két hét múlva a várva várt programra?

A gondos szülők a házi gyermekorvoshoz fordultak tanácsért. A doktornő azonnal meg tudta nyugtatni kis páciensének családját, hiszen már Magyarországon is hozzá lehet jutni ahhoz az védőoltáshoz, amely minden korábbinál gyorsabban ad védettséget a kullancs által terjesztett agyvelő-és agyhártyagyulladás ellen. Dóra megkapta a védőoltást, és két hét múlva szülei nyugodtan engedhették el társaival.

Védettség két hét alatt

A ?klasszikus? kullancs-szezon a tavaszi-nyári időszak, a vérszívók ekkor szaporodnak el leginkább a természetben. Ráadásul ma már városi parkokban, kertekben is jelen vannak az apró vérszívók. Okkal tarthatunk támadásuktól. A 2-5 milliméter nagyságú, pókszerű ízeltlábúak gyakran emberre is veszélyes kórokozókat hordoznak, amelyek a csípést követően súlyos betegséget idézhetnek elő. A leggyakoribb a baktérium okozta idegrendszeri elváltozásokkal járó Lyme-kór, amely ellen még nincs védőoltás, de idejében felismerve antibiotikummal jól gyógyítható.

A kullancs által terjesztett legveszélyesebb kórkép a vírusos agyvelő-és agyhártyagyulladás. A betegek közel fele a gyógyulás után maradandó bénulásra számíthat, nem ritka a halálos kimenetel sem. Szerencsére ezek ellen létezik rendkívül hatékony vakcina.Vészi Zsuzsa gyermekorvos szerint, ha szorít az idő, de az indulásig még van legalább 14 napunk, megvédhetjük magunkat.

Nincs késő beoltatni a családot!

Az erdőbe, táborba, vakációra induló gyerekek szülei még most is kérhetik a vakcinát. Nem kell több hetet várni a védettség kialakulására, két héttel az oltás után már megkezdődik az ellenanyag-termelés, és a védettségi szint napról napra nő. Kapható ugyanis olyan szer, amelynél az első két vakcina beadása között nem kell eltelnie négy hétnek, már két hét múlva be lehet adni a következő oltást. Ennél az úgynevezett ?gyorsított oltási sémánál? már a második szúrás utáni napokban kialakul a megfelelő védelem. Nem mellékes, hogy ennél a megoldásnál is szükség van 5-12 hónap múlva újraoltásra. Sőt, a szülők se felejtsék el maguknak beadatni az oltást, mert a kullancs nem válogat!

Előzzük meg a kullancs-csípést!

A kirándulóknak még oltás után sem árt óvatosnak lenniük, erdőn-mezőn járva a Lyme kór kivédése érdekében érdemes betartani egy sor jó tanácsot! Ha a szabadba megyünk, kenjünk magunkra rovarriasztó sprayt vagy krémet. Rendszeresen ismételjük meg a kezelést! Ne csak a bőrünkre kenjük, hanem a ruhánkra is permetezzünk belőle! Amikor kullancs-veszélyes helyeken járunk, mindig legyen rajtunk kalap vagy kendő, zokni és hosszú nadrág. Nadrágunk szárát tűrjük be a cipőbe, zokniba!

A kirándulás végén vizsgáljuk át magunkat! Támadónk legszívesebben a hajlatokba, a napsugárzásnak kevésbé kitett testrészekbe fúródik. Lehetőség szerint legyen nálunk kullancskiszedő kanál, amelyet gyógyszertárakban, állatpatikákban és már a benzinkutakon szerezhetünk be. Szükség szerint óvatosan egy szemöldök-csipesszel is eltávolíthatjuk a rovart!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kullancs a Víztoronynál | ZETApress

Szóljon hozzá!