ZETApress

hírportál

Fluoxetin Covidban

Illegális gyógyszerkísérlet egy budapesti kórházban? – Engedély nélkül adagolhattak pszichiátriai szert tavaly az Uzsoki Utcai Kórházban 110 covidos betegnek, hogy javítsanak rossz pszichés állapotukon. A gyógyszerkísérletnek minősülő kezeléseket viszont úgy tűnik, egyik hatóság sem hagyta jóvá, a kórház saját szakállára tette kockára a betegek épségét.

Egy magyarországi jogvédő szervezet, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány járt utána, hogy milyen alapon vontak be 110 beteget az Uzsoki Utcai Kórház Covid Osztályán egy olyan vizsgálatba, melyben egy súlyos (akár maradandó) mellékhatásairól ismert antidepresszánst, a Prozac néven elhíresült fluoxetint adagolták a szorongásuk enyhítésére. A dr. Holló András (neurológus, pszichiáter) vezette kísérletet, melyet később az Ideggyógyászati Szemle 2021.11.30-i számában is publikáltak, a doktor nyilatkozata szerint a kórház Etikai Bizottsága hagyta jóvá.

Ennél azonban többre van szükség ahhoz, hogy embereken gyógyszerkísérletet végezhessen valaki: ilyesmi csak az OGYEI-nek (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) és az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának írásos jóváhagyásával történhet. A jogvédők írásban tettek bejelentést a fenti hatóságoknál, a válaszokból pedig az derült ki, hogy ezek a hatóságok nem adtak engedélyt a Fluoxetinnel való kísérletezésre. A gyógyszer káros mellékhatásáról idekattintva olvashatunk.

Az OGYEI a jogvédők bejelentése alapján továbbította az ügyet a Népegészségügyi Központ felé kivizsgálásra. Eddig minden jel arra mutat, hogy a kórház saját szakállára kísérletezett mit sem sejtő betegein – tudatta a hazai jogvédő szervezet.

Szóljon hozzá!