ZETApress

hírportál

Pécsi klinikafejlesztés

Kettős fejlesztés a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikáján. Ünnepélyes keretek között adták át délelőtt a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának új gyermek- és ifjúságpszichiátriai épületét – tudatta Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense.

A háromszintes, összesen mintegy ezer m2-es beruházás európai uniós forrásból valósult meg, közel 1,2 milliárd forintból. Ezzel azonban nem érnek véget a pécsi gyermekklinikán zajló fejlesztések, ugyanis az épületátadót követően letették az alapkövét a szomszédos területen a gyermeksürgősségi leendő épületének is. Itt 1300 m2-es lesz az új épület, és közel ugyanekkora részét újítják fel a meglévő gyermekklinikai épületegyüttesnek, összesen közel 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból a Széchenyi 2020 program keretében.

A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály a Dél-Dunántúl egyetlen III. progresszivitási szintű központjaként látja el a régió gyermekpszichiátriai fekvőbeteg ellátást igénylő betegeit, továbbá Baranya megye ambuláns ellátását is végzi. A folyamatosan emelkedő gyermekpszichiátriai esetszám miatt kiemelt jellentőségű beruházás során az eddigi 15 ágyas egység helyett egy önálló, 25 ágyas gyermekpszichiátriai részleget alakítottak ki. Az egy négyágyas, két kétágyas, öt háromágyas és két magaskockázatú, egyágyas kórterem mellett az ambuláns helyiségek és orvosi szobák is helyet kaptak 3 szinten, összesen 975 m2-en. A szakemberek arra is figyeltek, hogy olyan kórtermet is kialakítsanak, ahol az egyik szülő is beköltözhet gyermeke mellé, amennyiben ez indokolt. A biztonságért modern tűzjelző rendszer felel, míg a kórtermek és az irodák hűtéséről nyáron egy központi, energiatakarékos hőszivattyús gép gondoskodik. A szellőzés energiatakarékos, hővisszanyerős légkezelővel megoldott. A beruházás több mint százmillió forint értékben eszközbeszerzést is magában foglalt, így mostantól minden szempontból modern körülmények között tudják gondozni a gyermek- és főként serdülőkorú pszichiátriai betegeket a pécsi klinikán.

Szintén egy Széchenyi 2020 projekt keretében veszi kezdetét a klinika másik kiemelt beruházása, a gyermek sürgősségi és baleseti ellátás fejlesztése. Ennek során új, korszerű műtőblokk épül, melyben három ultramodern műtőt alakítanak ki. A gyermeksebészeti osztály is átalakul, nagyobb és modernebb, gyermekbarát kórtermek épülnek a baleseti sérült, a sebészeti és a fül-orr-gégészeti betegek számára. A beruházás összesen 2508 négyzetméteren valósul meg, melyből 1302 négyzetméternyi terület új építésű, míg 1206 négyzetméteren a meglévő épületkomplexumot újítják fel. A pályázat keretében több mint félmilliárd forintból az eszközparkot is modernizálják. A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika a Dél-dunántúli Régió legmagasabb szintű ellátóhelye, ahol mintegy 3500 sürgős betegfelvétel és műtéti beavatkozás történik évente, és közel 40 ezer gyermeket látnak el a sebészeti, fülészeti és sürgősségi járóbeteg rendeléseken.

Az ünnepélyes átadón köszöntőt mondott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Kővári János, Baranya megye fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa és Decsi Tamás klinikaigazgató. A projektekről bővebb információt idekattintva és emide kattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!