ZETApress

hírportál

Autista Mintaház Észak-Pesten

Innovatív megoldások segítik az autizmus-spektrumzavarral élő gyerekek fejlesztését. Megnyitotta kapuit az Autista Mintaház – Diagnosztikai és Terápiás Centrum Budapest XIII. kerületében – tudatták sajtósaik.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és az Együtt az Autistákért Alapítvány közös projektjében létrejött Mintaház az autizmus-spektrumzavarral élő gyermekek fejlesztését és családjaik segítését szolgálja. A kórház vezetésének, a projekten dolgozó elhivatott szakembereknek és az alapítvány munkatársainak köszönhetően egy olyan komplex intézmény született, amelyben számos innovatív elképzelés valósulhat meg.

A diagnosztikai és terápiás centrum elsődleges feladata, hogy az autizmus spektrum zavarral élő gyerekek és családjaik a lehető legjobb ellátásban részesüljenek, a helyes diagnózistól egészen a terápiáig kísérve, támogatva őket. A központban tapasztalt szakértők bevonásával tartanak rendszeres fejlesztő foglalkozásokat az autista gyerekek egyedi igényeire szabva – ezzel segítve a beilleszkedésüket az iskolai közösségekbe. Emellett lehetőséget biztosítanak a szülőkkel, családtagokkal külön történő pszichológiai terápiákra az autista gyermek érdekében, valamint egyéni/csoportos beszélgetésre és a szakemberek továbbképzésére is.

A közel 1000 m2-es Mintaházban végzett terápia során a szakemberek munkáját és a gyerekek fejlődését többek között terápiás kert, akadálymentesített, letisztult, nyugodt terek és mobilis, az egyes gyerekek egyedi igényeire könnyedén átalakítható szobák segítik. – Olyan egyedülálló komplex terápiára van itt lehetőség, amely európai színvonalon is megállja a helyét – mondta el az ünnepélyes megnyitón dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója hozzátéve: a Mintaház hiánypótló tevékenységet folytat, hiszen egy helyen teszi lehetővé az autizmussal élő gyermekek diagnosztikáját és a későbbi, egyéni igényekre szabott terápiát is.

Szeleczki István, az Autista Mintaház – Diagnosztikai és Terápiás Centrum vezető gyógypedagógusa elmondta, hogy: a korai diagnózis és az időben megkezdett fejlesztés nemcsak az autizmussal élő gyermekeknek segít, hogy a lehető legteljesebb életet éljék, de a családjaik számára is iránymutatást, segítséget ad.

Az Alapítványnál az a célunk, hogy hosszú távú változást érjünk el, és egy élhetőbb világot teremtsünk az autizmus- spektrumzavarral élők számára, ahol az emberek megértik, elfogadják és segítik őket a mindennapi életben. Tudjuk, hogy még mindig nagyon sok feladat vár ránk, de úgy érezzük, a Mintaház megnyitásával egy komoly lépést tettünk afelé, hogy az autizmus-spektrumzavarral élő gyerekek komplex ellátást, a családjaik pedig szakmailag megalapozott segítséget és támogatást kaphassanak, így minden autizmusban érintett megélhesse a benne rejlő teljes potenciált – mondta Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke.

A Mintaházban használt eszközök beszerzéséhez az Alapítvány többéves adománygyűjtő munkája biztosította a forrást. A támogatásnak köszönhető az is, hogy a Mintaház egy olyan, az autizmussal élő gyerekek komplex ellátására alkalmas épület lehet, ahol a gyermekpszichiátriai diagnosztika és az alapvető, mindenki által ismert, evidencia alapú terápiás eljárások mellett kiegészítő terápiás eljárások is elérhetők: a centrumban többek között zeneszoba, Snoezelen szoba, Ayres terápiás helyiség és művésztterápiás műhely is segítik az autizmus-spektrumzavarral élők fejlődését.

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató elmondta, a kórházi háttér lehetőséget ad arra is, hogy a gyermekeket egy modellkórteremben – a család bevonásával – felkészítsék a vizsgálatokra, beavatkozásokra, elkészítve számukra a szükséges, személyre szabott vizuális támogatási rendszert, kommunikációs és motivációs eszközöket. Mindezt a megújult épület biztosítja, mely a kórházfelújítási program részeként valósult meg és vált egy varázslatos hellyé. Az Országos Kórházi Főigazgatóság pedig hosszú távú együttműködés keretében fogja speciális képzésekkel és eszközökkel támogatni az itt folyó szakmai munkát.

A projekt második fázisa már el is kezdődött: jelenleg egy olyan többfunkciós pavilonépület kialakításán dolgozunk, amely amellett, hogy a jövőben képzéseknek és foglalkozásoknak otthon adó konferenciahelyszínként szolgál majd, azt is bemutatja, hogy a családok hogyan tudják otthonukat autizmus-baráttá alakítani – tette hozzá az Alapítvány elnöke. Az intézmény megnyitása után az elérhetőségek és a jelentkezéshez szükséges információk a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet honlapján lesznek elérhetők.

Az Együtt az Autistákért Alapítvány

Az autizmussal élők száma ma Magyarországon megközelítőleg 160 ezer fő, és a spektrumzavar nagyságrendileg minden 15. magyar családot érintheti. Az Együtt az Autistákért Alapítvány elsődleges céljai között szerepel a társadalom edukálása az autizmust érintő kérdésekről, hogy ledöntsük a spektrumállapotot övező tabukat és a fiatalokat a lehető leghamarabb érzékenyítsük. Szeretnénk, ha minél többen megértenék, miről is szól az autizmus, mennyire más és sokszínű a spektrumzavarral élők világa. A megértés ugyanis magával hozhatja az elfogadást, ami az egyik legnagyobb segítség lehet az érintett fiatalok számára. A szlogenünk is ezt a szellemiséget tükrözi: MEGÉRTENI. ELFOGADNI. SEGÍTENI.

Szóljon hozzá!