ZETApress

hírportál

Rákról tanácskoztunk

Ünnepelni jó. Ünnepelni fontos. Aki nem enged időt rohanó életében arra, hogy néhány órára megálljon, visszatekintsen, elgondolkozzon, hol is tart a megkezdett úton, örüljön az elért sikereknek, az valami nagyon fontosat hagy ki az életéből. Valami olyat, amitől másképp, jobban, teljesebben tudná folytatni. Délelőtt az Egészségügyi Minisztérium VIII. emeleti Tanácstermében a Nemzeti Rákellenes Napot ünnepeltük.

A Magyar Rákellenes Liga életében sok olyan nap van, amikor a rákbetegség elleni küzdelmünket egy-egy szempontból különösen megvizsgáljuk, keressük az új utakat szolgálatunkhoz, s örülünk annak, amiben sikeresek voltunk. Április 10-én 1993-tól a Nemzeti Rákellenes Napot ünnepeljük. Egy orvos, Dollinger Gyula születésnapjára emlékezünk ezen a napon, aki sebészként, egyetemi oktatóként is jelentőset alkotott, ő a hazai ortopéd-sebészet megteremtője. Nevéhez fűződik a dohányzás és a rák összefüggéseinek hangsúlyozása, valamint a rák-regiszter létrehozása, amely a magyarországi daganatos megbetegedések tudományos feldolgozását indította el.

A Magyar Rákellenes Liga mindig nagyon fontosnak tartotta, hogy a tudomány új eredményeit ismerje, kövesse, s hogy erről megfelelő szinten a betegeket tájékoztassa. Mindig hittünk abban, hogy az a beteg, aki tudja, mi vár rá, aki tudja, hogy az előtte álló műtét, kezelések milyen mellékhatásokkal járnak majd, az könnyebben éli át ezeket, mint aki ezekről semmit vagy csak nagyon keveset tud. A betegek számára számtalan kiadványt, ismertető füzetet készítünk, hogy az új ismereteket ne csak szóban hallhassák, hanem otthon, nyugodt körülmények között újra áttanulmányozhassák.

Az utóbbi években egyre tudatosabban törekszünk arra, hogy betegségtípusokként, külön-külön csoportokban találkozzunk az érintettekkel és hozzátartozóikkal. Így az emlőbetegekkel való aktív törődés után vastagbél-, máj-, agy-, limfóma-, tüdődaganatos betegek számára külön találkozókat szerveztünk, ahol az orvosi előadások után szűkebb körben beszélgethettek az előadó orvosokkal, dietetikusokkal és más, az életvitelüket segítő szakemberekkel.

Ezek a törekvéseink mind azt a célt szolgálták, szolgálják, hogy hazánkban képzett betegek legyenek, mert tudásuk, személyes elkötelezettségük, harcuk a betegséggel való küzdelemben döntő fontosságú. Legalább olyan fontos, mint az egészségügyi ellátórendszer. Bízunk benne, hogy korszerű ismeretek segítik őket abban, hogy bátrabban kérdezzenek orvosaiktól, tisztábban lássák kezelésük folyamatát, az őket megillető jogokat, s természetesen tiszteletben tartsák az orvosaik jogait is. Minden beszélgetésünk, előadásunk azt a célt szolgálja, hogy az orvosok és betegek közötti kapcsolatot jobbá, őszintébbé, és ezáltal gyümölcsözőbbé tegyük.

Az ünnepnek mindig van valamilyen sajátos aktualitása, amit különösen szeretnek hangsúlyozni, amire különösen szeretik felhívni a figyelmet. Idén is megismerhettük a 2010-es év Onkológusát, akit ? ahogy megírtuk ? minden évben a betegek szavaznak meg. A két díjat Balog Sándor miskolci és Garami Zoltán debreceni orvos kapta. A másik nagyon fontos dolog egy speciális film ősbemutatója volt, amely a rák 8 figyelmeztető jelére hívja fel a figyelmet.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pkRQtsZNU-s[/youtube]

Az idei Nemzeti Rákellenes Nap központi rendezvényén a Magyar Rákellenes Liga alapszervezetei által a Nemzetközi Rákellenes Unió idei jelszava szellemében szervezett rákmegelőző akciókról is szó esett. Előadásokon, posztereken mutatták be 20 alapszervezetük tevékenységét. Az idei Rák Világnap és a Nemzeti Rákellenes Nap szlogenje: A rák is megelőzhető!

Szóljon hozzá!