ZETApress

hírportál

Pécsi lombikprogram

Letették a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont alapkövét Pécsett. A Pécsi Tudományegyetem a létrehozásra összesen több mint 2,5 milliárd forint állami támogatásban részesült, mely forrásból 660 m2 új építésű terület valósul meg a mesterséges megtermékenyítés szolgálatában – tudatta Kottász Gergely sajtóreferens.

A leendő épület ünnepélyes alapkőletételén ma délelőtt köszöntőt mondott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, a projekt szakmai vezetője, Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Kővári János, Baranya megye fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa és Miseta Attila, a PTE rektora.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Reprodukciós Központjának szakmai hagyományai messzire nyúlnak vissza. Az eredetileg a főépületben működő, ún. in vitro fertilizációs labor munkájának minőségét mi sem jelzi jobban, mint hogy az ország első lombik bébije itt fogant, azóta pedig több ezer gyermek megszületése köszönhető az itt folyó munkának. Az eseményen elhangzott, hogy a központ kapacitása és tudományos, kutatási tevékenysége tovább fejlődhet az épületbővítésnek, modernizációnak köszönhetően.

A Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont létesítése révén a kórtermi ágyszám a jelenlegi 7-ről 14-re növekszik, kétágyas kórtermek kialakításával. Az ágyak kiszolgálásához 5 új mosdó tartozik majd. Kialakítanak egy közel 130 m2-es modern, kulturált várótermet, valamint két új konzultációs szobát is a páciensek számára. A kutatások támogatására létrejön egy molekuláris diagnosztikára alkalmas kémiai kutató laboratórium is. A beruházás építtetője a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zártkörűen Működő Részvénytársaság (BMSK Zrt.), a kivitelező a ZÁÉV Építőipari Zrt. A munkálatok az előzetes ütemtervek szerint 2023 elején zárulnak.

A pécsi Reprodukciós Központban a klinika többi osztályával minden szinten együttműködve, a gyermeket tervező párok számára teljes meddőségi kivizsgálási spektrum és kezelési mód érhető el. Korszerű diagnosztikus és operatív műtéti megoldások állnak rendelkezésre, természetes szemléletű szülészeti ellátás, természetes fogamzássegítő program, valamint – az országban egyedülálló módon – méhen belüli magzati sebészet. A sikeres kezelést követően a klinikán terhesgondozás, szükség esetén genetikai tanácsadás, korszerű körülmények közötti szülés érhető el egy helyen, teljes NEAK-finanszírozás mellett. A minőségi betegellátás érdekében a betegek kivizsgálását és kezelését ún. meddőségi team segítségével végzik, melyben urológus, genetikus, endokrinológus, immunológus, pszichológus egyaránt részt vesz. Az ellátást korszerű eszközök, ultrahangok, altatógépek, laboratóriumi berendezések segítik, mely eszközpark tovább modernizálódik a projekt révén.

A központban zajló kutatási munka – mely a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium kereteiben zajlik – célja a mesterséges megtermékenyítési technikák hatásfokának jelentős emelése az embrió potenciális károsodása nélküli vizsgálatokkal. A pécsi szakemberek törekednek az embriókat esetlegesen károsító hatások minimalizálására, így a rutin eljárások mellett kiemelt figyelmet fordítanak a fényvédelemre, az embriók fejlődési ütemének ellenőrzését pedig a legkorszerűbb videós megfigyelő rendszerekkel oldják meg. A Reprodukciós Központ által létrehozott kivizsgálási és kezelési sémák révén az átlagos terhességi ráta folyamatosan 33% felett van. A most elinduló beruházás közvetett célja, hogy ezt a – nemzetközi normáknak megfelelő – mutatót tovább növeljék.

Szóljon hozzá!