ZETApress

hírportál

Beteg-orvos találkozó a tüdőrák ellen

Együtt élni a tüdőrákkal, jobb életet címmel a Magyar Rákellenes Liga Tüdőrákbeteg Szekciója jövő szombaton a Westend Hilton Hotel báltermében találkozót szervez 10-től 14 óráig. A világon és Magyarországon is óriási fejlődés következett be a daganatos betegségek gyógyításában az elmúlt évtizedekben. Ma már az ilyen betegségek több mint a felét képes az orvostudomány meggyógyítani.

Hazánkban különösen nagy népegészségügyi problémát jelentenek a daganatos betegségek, s közülük is kiemelkedik a tüdőrák. Sajnálatos tény, de Magyarország a tüdőrákos halálozás vonatkozásában az első a világon. Évente mintegy nyolcezren halnak meg ebben a betegségben, legtöbben a daganatos betegségek közül. Különösen tragikussá teszi ezt a tényt az, hogy a tüdőrák kiváltó oka ismert, ez a dohányzás. Minden tíz betegből kilenc a dohányzása miatt lett beteg.

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy tíz betegből kilenc elkerülhette volna a betegséget, ha nem dohányzott volna. Fontos, hogy az egész lakosság tudatában legyen annak, hogy általában, de a tüdőrák esetébe különösen igaz az, hogy a betegségek megelőzése nem az egészségügyön múlik, hanem jelentős részben a lakosság egészséges életmódján. Speciális szakrendeléseken, a tüdőgondozókban megfelelő gyógyszeres, vagy gyógyszermentes leszokás támogatási módszerek állnak a dohányosok rendelkezésére.

A tüdőrák esetében a gyökeres sebészi operáció jelenti a gyógyulás igazi esélyét, ezért mindent meg tenni annak érdekében, hogy ha már kialakult a betegség, akkor minél korábban fedezzék azt fel. Erre nálunk esélyt jelent, ha a legnagyobb tüdőrák kockázatú csoport, a 40 évesnél idősebb dohányosok évente elmennek tüdőszűrésre.

A rendezvény címe, ?együtt élni a tüdőrákkal jobb életet? is jelzi azt, hogy azok számára is van esély az életre, akiket a betegség kiterjedtebb volta, vagy egyéb ok miatt már nem lehetett megoperálni. Esélyt kaphatnak a túlélésre a sugárterápiában, korszerű kemoterápiában részesülők is. Szükség esetén megfelelő készítmények enyhítik az esetleges kellemetlen mellékhatásokat. A beteg biztonságban, jó közérzettel éli mindennapi életét.

Sajnos előfordul, hogy nem lehet teljesen elpusztítani a daganatsejteket, s bizonyos idő elteltével a daganat ismét növekedni kezd. Ezekben az esetekben is van remény. Gyógyszeres kezelések új, napjainkban már elérhető fajtája a célzott biológiai terápia. Ez a daganatsejtek növekedéséhez szükséges biológiai folyamatok gátlása útján ható kezelés, amely a daganatsejtek túlélésében, szaporodásában és metasztázis (áttét) képzésében igazoltan fontos szerepet játszó ún. specifikus jelátviteli folyamatokat befolyásolja. A célzott biológiai terápia ma a kiterjedt stádiumú, előrehaladott nem kissejtes tüdőrákok egy részének kezelését teszi lehetővé.

Az eddigi jó eredmények azzal kecsegtetnek, hogy az előrehaladott stádiumú tüdőrákok esetében is a betegek egy részénél elérhetővé válik a daganat felismerését követően az eddiginél hosszabb, jó életminőséget biztosító élet. Ezeknek a gyógyszereknek mellékhatásai általában enyhék, jól kezelhetőek és eltérnek a kemoterápiák által kiváltottaktól.

Az ?együtt élni a tüdőrákkal, jobb életet? azt is jelenti, hogy ha a betegség, vagy a különböző kezelések miatt panaszai lennének a betegnek, lehetősége van az orvosoknak arra, hogy segítsenek. A fáradtság, a fájdalom, a nehézlégzés, vagy köhögés olyan tünetek, amelyeket nem kell tűrni, csökkenteni, vagy akár szűntetni lehet azokat. A Magyar Rákellenes Liga több, mint egy évtizedes tevékenysége élő példája annak, hogy az egészségügyi dolgozók mellett, azokat segítve milyen nagy szerepe lehet a civil szervezeteknek, a beteg szervezeteknek.

A tüdőrák betegek szervezete a jövőben a Rákliga szekciójaként szeretné folytatni tevékenységét. Szeretnénk az egész társadalom, az egészséges emberek figyelmét felhívni a tüdőrák népegészségügyi fontosságára, a dohányzás leszokás, a korai felfedezés jelentőségére. A betegeknek és hozzátartozóiknak ismerniük kell a lehetséges legkorszerűbb kezelési módokat, s ahhoz hozzá is kell, hogy jussanak.

A betegek bármilyen kérdéssel fordulhatnak a szervezethez. A betegekkel, a betegséggel kapcsolatos feladatok csak részben hárulnak az egészségügyi dolgozókra, az nagyrészt civil szervezetekre, a társadalom különböző csoportjaira támaszkodik, hiszen e nélkül a kitűzött célokat sokkal nehezebb megvalósítani. A beteg-orvos találkozó keretében lehetőség lesz arra, hogy a szakma legnevesebb művelőivel találkozzanak a betegek, hozzátartozóik, vagy az érdeklődők, akár hozzájuk intézve a kérdéseiket.

Szóljon hozzá!