ZETApress

hírportál

Álmok Álmodói 20

A Lyme-kór elleni küzdelem is megjelenik az Álmok Álmodói 20 kiállításon – tudatta a Salt Communications Kft.

Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányok címmel nyílt nagyszabású tudománytörténeti kiállítás a Millenáris D-épületében. Az interaktív tárlaton olyan mérföldkőként számon-tartott tudományos és technikai vívmányokat mutatnak be, amelyek feltalálói között magyar tudósok, szakemberek is megtalálhatóak. Dr. Bózsik Béla Pál főorvos, a Lyme Diagnostics Kft. tudományos igazgatójának életútjáról és a Lyme-kór felismerését forradalmasító labordiagnosztikai eljárásáról is többet megtudhatnak az érdeklődők. Az időszakos kiállítás mától Szilveszterig látogatható.

20 évvel az első Álmok Álmodói kiállítás után új megközelítésben, tudományterületek köré szerveződve lehet megismerkedni 600 géniusz úttörő találmányaival a 6000 négyzetméteres kiállítótérben. A hatalmas tárlatanyagot tudományos érdekességek teszik színesebbé, néhány találmányt ki is lehet próbálni, részt lehet venni VR-vetítésen, valamint a látogatók tesztelhetik is újonnan szerzett ismereteiket egy applikációs kvízzel. A mától december 31-ig megtekinthető tárlat célja, hogy bemutassa: a tudomány is lehet élvezetes, szórakoztató rácsodálkozás az újdonságokra, és szeretne inspirációt nyújtani a jövő feltalálóinak.

Olyan izgalmas, korszakalkotó innovációkat és váratlan felfedezéseket mutat be a kiállítás, amelyek felforgatják és jobbá teszik az életünket. Ilyen tudományos áttörés a dr. Bózsik Béla Pál által megalkotott DualDur Lyme-kór vizsgálati módszer, amely lehetővé teszi a Borrelia baktériumok által okozott fertőzés sötétlátóteres mikroszkóppal történő vizsgálatát. Ezt a technológiát tovább-fejlesztve a kullancsok által terjesztett betegségek több kórokozója is kimutathatóvá vált, amelyet fia, Bózsik András Pál és csapata modernizált és automatizált. A kullancsok gyérítésére is kidolgoztak egy új biológiai szert dr. Bratek Zoltánnal együtt, amely mikroszkopikus gombák segítségével befonja az egész kullancsot, így a végén a vérszívóból egy hólabda szerű képződmény lesz, és annak pusztulását okozza.

Fontos védekeznünk a kullancsok ellen, mivel két fő betegséget terjesztenek: az agyvelőgyulladást és a Lyme-kórt, amelyek számos súlyosabb idegrendszeri, ízületi és izomgyulladással járó tünetet okozhatnak. A kezdeti jellegzetes, kör alakú bőrpír megjelenésének hiányában nehezen felismerhető a betegség. A nehézkes diagnózis megoldására fejlesztette ki a Lyme Diagnostics Kft. DualDur módszerét, amely a betegség bármely időszakában – akár már a csípést követő egy héten belül is – képes azonosítani a kullancsok által terjesztett Lyme-kór okozóját. A vállalat újításával és dr. Bózsik Béla Pál főorvos különleges életútjával a Lyme installációnál tudnak jobban megismerkedni az érdeklődők, ahol egy ismeretterjesztő videót is levetítenek.

Lyme Diagnostics Kft.

A Lyme Diagnostics Kft. Bózsik András Pál vezetése alatt 2012 óta fókuszál a Lyme-kór diagnosztikájában áttörést jelentő laboratóriumi technológiák engedélyeztetésére és piaci bevezetésére. A cég dr. Bózsik Béla Pál főorvos 35 év alatt kifejlesztett és tökéletesített módszereire alapozva segíti a Lyme-kórban szenvedő betegeket és kezelőorvosaikat egy megbízható diagnózis felé. A Lyme Diagnostics Kft. kezdeményezésére jött létre Közép-Európa új Lyme-laboratóriuma, ahol a kullancsok okozta fertőzések kimutatására kidolgozott 4 világújdonságnak számító vizsgálat mellett számos más, a diagnózis és a kezelés területén az orvost támogató vizsgálati csomag érhető el az orvospartnerek számára.

Szóljon hozzá!