ZETApress

hírportál

Rákellenes Világnap

Méltányos ellátást mindenkinek! A Rákellenes Világnapot (World Cancer Day) immár 22 éve tartják minden év február 4-én. A Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) központi kampánytémája az esélyegyenlőség a daganatos betegek ellátásában.

A Méltányos ellátást mindenkinek (Close the care gap) szlogen jegyében az Unió magyar tagszervezete, a Magyar Rákellenes Liga mindenkit hív, hogy mozduljon (is) a méltányosságért, de online előadásokra is sor kerül – tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

A daganatos megbetegedés Magyarországon, Európában és a világon is a 2. leggyakoribb halálozási oknak számít. Ma Magyarországon minden negyedik ember valamilyen daganatos betegségben hal meg. A legfrissebb adatok szerint hazánkban 2018-ban 99.825 daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, és 2020-ban összesen 32.451 haláleset történt. Ilyen alacsony halálozást utoljára 14 éve, 2006-ban mértek, az adatokban feltehetőleg a pandémia hatásai jelennek meg.

A International Agency for Research on Cancer becslése szerint minden ötödik férfi és minden hatodik nő élete során legalább egyszer szembesül egy daganatos betegséggel. Mindez 2020-ban 19,3 millió új megbetegedést, valamint tízmillió halálesetet jelentett, de 2040-re az új megbetegedések száma világszerte várhatóan 30 millióra fog emelkedni.

A gyakori daganatos megbetegedések legalább egyharmada megelőzhető lenne, mivel a genetikai mutációk mindössze az esetek 5-10%-ában játszanak szerepet. Ha a megelőzésre, korai felismerésre, valamint az ellátás fontosságára helyeznénk a hangsúlyt ezzel évente akár 3,7 millió életet is meg lehetne menteni.

Nem mehetünk el szó nélkül a COVID okozta ellátásbeli változások mellett sem. A COVID vírus az onkológiai ellátásra is jelentős hatással volt, és immár konkrét adatokat is ismerünk az okozott károkról:

A pandémia első évében 1,5 millióval kevesebb daganatos beteg jelentkezett a szakorvosoknál. A tavaly februári adatok alapján havonta további 100.000 onkológiai beteg kezelése szenved késedelmet.

A pandémia miatt mintegy százmillió rákszűrés maradt el Európában, ami a betegségek későbbi stádiumában történő felismeréshez, ezzel a túlélés esélyének csökkenéséhez vezet. Az európai szakértők egyetértenek abban, hogy legalább 1 év kell majd az elmaradt szűrések pótlásához.

Mintegy egymillió európai daganatos beteg maradt diagnosztizálatlan a szűrések elmaradásának, és a kezelési lehetőségek beszűkülésének köszönhetően.

2020-ban a kezelések késése minden második európai rákbeteget érintette, és várhatóan a kezelések 20%-a jövőben is késni fog.

Minden 10. onkológiai beteg nem kapja meg a szükséges sugárkezelést a Covid-19-cel kapcsolatos aggodalmak miatt.

A mellrákban érintettek sebészeti beavatkozásainak 12 hetes késedelme egy év alatt további 12 ezer fős többlethalálozást okoz Európa-szerte.

Részben a fenti szomorú adatok kapcsán is, a Világnap elsősorban arra akarja felhívni a figyelmet, hogy az onkológiai ellátásban sem mindenki indul azonos esélyekkel: a nem, iskolai végzettség, jövedelmi szint és lakóhely ugyanis negatívan befolyásolhatja az egészségügyi ellátást, melyben részesülünk!

Itt nem csak a fejlődő és fejlett országok közötti különbségekre kell gondolni. A fejlett országokon belül is adódhatnak különbségek az ellátást illetően aszerint például, hogy a beteg hol él, vagy hogy hány éves. A Méltányos ellátást mindenkinek (Close the care gap) kampány idén az ellátásban tapasztalható egyenlőtlenségek felismerésére, valamint megértésére helyezi a hangsúlyt. Fontos tudatosítani, hogy:

az ellátásban tapasztalható egyenlőtlenségek életekbe kerülnek,

az ellátásra szoruló betegek minden alkalommal akadályokba ütköznek,

a jövedelem, iskolai végzettség és lakhely, valamint az etnikai hovatartozáson, nemen, szexuális irányultságon, életkoron, fogyatékosságon és életmódon alapuló diszkrimináció csak néhány azok közül, melyek negatívan befolyásolhatják az ellátást, amelyben részesülünk,

a különbségek mindenkit érintenek, beleértve Önt és szeretteit is,

ezek az akadályok nincsenek kőbe vésve, tudunk ellenük tenni.

Az esélyegyenlőséget akkor érjük el, ha a társadalmi helyzetétől függetlenül mindenkinek egyformán lehetősége lesz megkapni a szükséges kezeléseket. Mégis hogyan juthat mindenki méltányos ellátáshoz?

A rendszer újragondolásával az emberek helyzete javítható, a betegségről való tudásuk növelhető és megkönnyíthető a szolgáltatásokhoz történő hozzáférés is. Az egyenlőtlenség csökkenthető:

irányelveken és programokon keresztül kell kezelni azon társadalmi és gazdasági tényezőket, melyek negatívan befolyásolják az emberek egészségét,

erősíteni kell az egészségügyi alapellátást, és kulturálisan is kompetens egészségügyi ellátást kell kiépíteni,

megfelelő készségekkel és ismeretekkel kel felvértezni az egészségügyi szakembereket arról, hogyan befolyásolják az előítéletek, a diszkrimináció és az egyéb társadalmi tényezők a betegek helyzetét, és mindez hogyan hátráltatja az onkológiai ellátásukat,

úgy kell edukálni a daganatok megelőzésével kapcsolatban, hogy felismerjük és kezeljük a kockázati tényezők megértésében mutatkozó különbségeket,

folyamatosan követni kell a daganatok okozta terheket a releváns beruházások hatékonyságának növelésének érdekében,

olyan országspecifikus tervek végrehajtása, amik az egyes országok egyedi igényeit veszik figyelembe és azok erőforrásaira építenek,

a rákkutatásra szánt humán és anyagi források növelése.

De cselekedni nemcsak döntéshozói vagy társadalmi szinten kell, az egyén szerepe legalább ennyire fontos. A Magyar Rákellenes Liga Mozdulj a méltányosságért! címmel szervez világnapi programokat.

Mindenkit mozgásra biztatnak: sétálj, fuss, táncolj vagy jógázz! A lényeg, hogy mindenki 30 percen keresztül végezzen olyan mozgásformát, ami számára élvezetes. A részvétellel kifejezhető az együttérzés a daganatos betegek és hozzátartozóik iránt, valamint mások figyelmét is fel lehet hívni az ellátásban tapasztalható egyenlőtlenségekre és a megelőzés fontosságára. Tavaly 143 magyar településen, összesen több mint 1500-an mozogtak legalább 30 percet a Rákellenes Világnapon, és a szervezők bíznak benne, hogy az idei évben is sok résztvevő regisztrál majd.

Az eseményhez a nap folyamán bárki, bármikor csatlakozhat, a szervezők annyit kérnek, hogy részvételi szándék esetén idekattintva regisztráljanak!

A Világnap alkalmából a Magyar Rákellenes Liga online előadásokkal is készül. Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnökének Miért méltányosság? Mit tehetünk a következő három évben? című előadását február 4-én 17 órától az érdeklődők idekattintva tekinthetik meg.

Szintén február 4-én pénteken 14 órai kezdettel dr. Nyáry István idegsebész, emeritus professzor tart előadást az Agydaganatos Klub online találkozóján a COVID vírussal kapcsolatban, de szó lesz az oltások jelentőségéről, tünetekről és kezelési módszerekről. Ezt követően pedig a legújabb idegsebészeti műtéti eljárásokat ismerteti. Az eseménybe idekattintva lehet majd bekapcsolódni.

Szóljon hozzá!