ZETApress

hírportál

Pécsi támogatás

Új keringés- és légzéstámogató eszközökkel gazdagodott a PTE Klinikai Központja – tudatta Kottász Gergely sajtóreferens. A koronavírusos betegek kezelésében is kiemelt jelentőséggel bíró új eszközöket kapott a Pécsi Tudományegyetem az Operatív Törzs jóváhagyásával, az Országos Kórházi Főigazgatóság szervezésében.

Az eszközöket délután mutatták be a sajtó képviselőinek a PTE KK Szívgyógyászati Klinikáján. Az eseményen beszédet mondott Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Kővári János, Baranya megye fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa, Miseta Attila, a PTE rektora, Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke, Cziráki Attila, a PTE KK Szívgyógyászati Klinika igazgatója és Csontos Csaba, a PTE Koronavírus Ellátó Központ vezetője.

A keringés- és légzéstámogató technikák közül az ún. extrakorporális membrán oxigenizáció (ECMO) széles körben alkalmazott az intenzív osztályokon. A szív pumpafunkciójának támogatására a vaECMO-t használják a szakemberek, míg légzéstámogatásra a vvECMO készülékek alkalmasak. A most beszerzett két új, ultramodern készülék mindkét funkcióra alkalmas, értékük együttesen valamivel több mint százmillió forint.

Az új ECMO készülékek a progresszív betegellátás bázisán az orvosképzés és szakorvosképzés színvonalának további emelése mellett a tudományos és kutatási lehetőségeket is bővítik – mondta Miseta Attila rektor a beszerzés kapcsán.

A COVID intenzív ellátás szempontjából is regionális ellátó központ a PTE Klinikai Központja, ezért is nagy jelentőségű az új ECMO készülékek üzembe állítása a dél-dunántúli régió lakosai számára – emelte ki Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke.

A COVID járvány idején számos ilyen kezelést alkalmaztunk a Koronavírus Ellátó Központban, hagyományos lélegeztetési technikával nem uralható, súlyos tüdőgyulladásban szenvedő betegeknél – tette hozzá Cziráki Attila. – Az időben elkezdett ECMO kezeléssel jelentős esélyt adunk a betegnek a túlélésre, még igen súlyos COVID fertőzés esetén is. Az új készülékekkel megduplázódott klinikánk ECMO kapacitása, így nemcsak a Szívgyógyászati Klinikán fekvő, súlyos keringési állapotú betegek kezelésére, hanem a COVID intenzív osztályon is tudjuk párhuzamosan használni ezeket a készülékeket – hangsúlyozta a klinikaigazgató.

Hoppál Péter és Kővári János beszédében egyaránt megköszönte az egészségügyben dolgozók heroikus küzdelmét, melyet a világjárvánnyal szemben folytattak, és folytatnak.

Szóljon hozzá!