ZETApress

hírportál

Többmilliárdos PTE-fejlesztés

Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont létesül a PTE-n. Összesen mintegy 2,8 milliárd forint állami támogatásból Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot és családbarát szülészetet alakítanak ki a Pécsi Tudományegyetemen.

A beruházás építtetője a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zártkörűen Működő Részvénytársaság (BMSK Zrt.), a kivitelezés az előzetes ütemtervek szerint több mint egy évig tart majd – tudatta Kottász Gergely sajtóreferens.

A Pécsi Tudományegyetem a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont létrehozására 1,7 milliárd forint, míg a Családbarát Szülészet pályázati program keretében további 301 millió forint támogatásban részesült, mely forrásból egyrészt orvosi és kutatási eszközöket szereztek be, másrészt alapját képezte a leendő beruházásnak. A kivitelezés megvalósulása érdekében a magyar állam további 807 millió forinttal támogatja a projektet, mely során 660 m2 új építésű terület valósul meg a mesterséges megtermékenyítést szolgáló Reprodukciós Központban, illetve átépítik és korszerűsítik a PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika épületegyüttesének több mint 1000 m2-ét.

Az említett két pályázat részeként a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Reprodukciós Központjának teljes felújítása és kibővítése valósul meg. Tágas, modern fogadóteret alakítanak ki, és duplájára emelik a jelenlegi ágylétszámot. Családias, kétágyas, kényelmes kórtermeket hoznak létre. A fejlesztésnek köszönhetően az ellátás a legkorszerűbb eszközökkel ellátott, kibővített laboratóriumokban zajlik majd. Emellett a klinika kutatási tevékenységét végző önálló kutató laboratóriumát is kialakítják.

A pályázatok másik célja, hogy a klinika szülészeti ellátását a családbarát elvárásoknak még jobban megfeleltessük – hangsúlyozta dr. Várnagy Ákos, a Reprodukciós Központ szakmai vezetője. – Ennek keretében megújul az összes szülőszoba, az intenzív osztály és a császármetszés utáni édesanyák megfigyelésére szolgáló kórtermek is. Ugyancsak teljes egészében korszerűsítik a gyermekágyas osztályt, melynek igen fontos része a kismamák kényelmét szolgáló légkondicionáló berendezés beépítése – tájékoztatott Várnagy doktor.

A több mint százéves klinika déli homlokzatának régóta áhított teljes körű felújítása is megvalósul a projekt keretein belül. A klinika és a beruházást végző ZÁÉV Zrt. munkatársai folyamatosan azon fáradoznak majd, hogy a betegellátás zavartalanul folyjon, és a lehető legkisebb kellemetlenség érje az ellátottakat, ugyanakkor a kivitelezés érdekében bizonyos költözések, átszervezések elengedhetetlenek. Első lépésben a Szülészeti Klinika és a szomszédos Onkoterápiás Intézet parkolóinak részbeni lezárására kerül sor a felvonulási épületek és a munkagépek helyigénye miatt.

Szóljon hozzá!