ZETApress

hírportál

Az AMD kezelése

Január 4-e a Braille írás világnapja. A lakosság átlagéletkorának növekedésével a vakok és gyengénlátók száma folyamatosan emelkedik. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szemészeti Klinika Makula Ambulanciájának szakemberei azért dolgoznak, hogy társadalmunkban minél kevesebb legyen a látássérült beteg.

Napjainkra a hagyományos Braille írás mellett számos, a modern technika adta lehetőséget kihasználó segédeszköz könnyíti a látássérültek életét. Elektromos videónagyítók, hangoskönyvek, képernyőolvasó programok segítik a mindennapi boldogulást, és a munkaerő piacon történő elhelyezkedést.

A fejlett világban a vakság vezető oka az időskori makuladegeneráció (Age-related Macular Degeneration, rövidítve AMD), amely az éleslátás helyét érintő ideghártya betegsége. A centrális látás károsodása olyan hétköznapi tevékenységek elvégzésében akadályozza a betegeket, mint például az olvasás, a képernyő előtti munkavégzés és az autóvezetés.

Az előrehaladott időskori makuladegenerációnak két formáját különböztetjük meg. A gyors látásromlást okozó nedves, és a lassabb lefolyású száraz formát. A száraz AMD a gyakoribb, speciális kezelése jelenleg nincsen, vitaminpótlással és megfelelő táplálkozással azonban a betegség előrehaladása lassítható. A nedves AMD a ritkább forma, mely a súlyos látásromlások 80-90%-ért felelős. Fő jellemzője, hogy kóros erek nőnek az érhártya felől a látóhártya alá. Kezelés nélkül a kimenetel rossz, a folyamat a centrális látás maradandó elvesztéséhez vezet. A PTE KK Szemészeti Klinika Makula Ambulanciája megközelítőleg 600 nedves makuladegenerációs beteget gondoz.

A nedves AMD legújabb kezelési lehetősége a szem belsejébe adott injekció. Ezzel a kezeléssel a látóélesség nemcsak stabilizálható, hanem az esetek jelentős részében javulás érhető el. Ezen terápiás lehetőségnek köszönhetően számottevően csökkent a makuladegeneráció által okozott vakság előfordulása. A PTE KK Szemészeti Klinika részt vesz a legújabb gyógyszerek klinikai fejlesztésében is, ezzel is segítve a betegek legkorszerűbb kezelési eljárásokhoz való hozzáférését.

Az említett kezelések elmaradása maradandó egészségkárosodást okoz. A PTE KK Szemészeti Klinika Makula Ambulanciája a COVID-19 pandémia alatt is zavartalanul, folyamatosan működött és működik. – Fontos, hogy újonnan kialakuló torzlátás, foltlátás esetén a betegek mielőbb jelentkezzenek szemészeti vizsgálatra, hogy az időben elkezdett kezeléssel a lehető legjobb látóélességet érhessük el. A betegség megelőzése érdekében az antioxidánsokban gazdag táplálkozás, illetve a dohányzás mellőzése javasolt – mondta prof. dr. Csutak Adrienne, a PTE KK Szemészeti Klinika igazgatója.

Szóljon hozzá!