ZETApress

hírportál

Teszteljük gyerekeinket!

Gyerekeknél a náthát és a koronavírust csak teszteléssel különböztethetjük meg egymástól! Mivel az őszi és téli időszakban a nátha és most a COVID is nagyon gyakori, fontos, hogy a szülők pontosan tudják, mi a tennivaló. A K&H gyógyvarázs program szakértője elmondja, mi az első lépés, ha ezek tüneteit észleljük a gyerekünkön.

Az elmúlt időszakban kevesebb volt az influenzás megbetegedés, mint az megszokott az év ezen időszakában. Mindez a korábbi járványügyi korlátozások eredménye, hiszen a maszkviselés, a távolságtartás és a higiéniai alapszabályok betartása nemcsak a koronavírust, de a többi fertőzés terjedését is lelassította. Jelenleg azonban nagyon sok az akut légúti betegségben szenvedő kisgyerek Magyarországon. Sokkal több, mint az előző években bármikor.

Dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztály vezetője, a K&H gyógyvarázs zsűritagja szerint ennek feltehetően az az oka, hogy a hároméves kor alatti gyerekek az eddigi életük során gyakorlatilag csak minimálisan kerülhettek kontaktusba a légúti betegségeket okozó vírusokkal. Most viszont az online oktatás és a nyári szünet időszaka után az óvoda- és iskolakezdést követően a nagyobbak “hazavihetik” és továbbadhatják a kisebbeknek ezeket a kórokozókat. Természetesen nem a koronavírus okoz minden légúti megbetegedést, hiszen a jelenlegi, késő őszi időszakban jellemzően másféle vírusok is terjednek. Ilyen például az RSV (respiratory syncitial virus), amely egy alsó légúti vírusfertőzés, és elsősorban csecsemőket betegít meg.

Mindig gyanakodjunk koronavírusra!

Bár a gyerekkori koronavírus-fertőzésről még messze nem tudunk mindent, az azonban biztos, hogy az esetek többségénél enyhébb tünetekkel jár, mint felnőttkorban. Nagy számban vannak olyanok is, akik akár tünetek nélkül esnek át a fertőzésen. Ennek ellenére a tesztelés többek között azért nagyon fontos, mert a koronavírus-fertőzésen átesettek gyerekek mintegy 10%-ánál előfordul, hogy később kialakulnak poszt-COVID tünetek. Ilyenkor azonban az előzőleg elvégzett teszt hiányában nincs arra adat, hogy a gyerek valóban átesett-e és mikor esett át a fertőzésen, így az orvosoknak nehezebb a megfelelő diagnózis és a gyógyuláshoz vezető optimális kezelési mód kiválasztása.

Tévhit, hogy a náthát, az influenzát és a koronavírust a fellépő tünetek alapján biztosan meg lehet különböztetni. Ez a három betegség ugyanis, főként gyerekeknél olyannyira hasonló panaszokat képes okozni, hogy csakis a teszt az, ami egyértelműen eldöntheti, hogy a tipikusan “náthás” tünetek mögött koronavírus húzódik-e meg. Nagyon fontos ezért: ha egy gyereknél csak enyhe megfázásra utaló tünetek jelentkeznek, akkor is gyanakodjunk a koronavírusra és teszteljük, főként akkor, ha van koronavírusos a környezetében – hangsúlyozta Krivácsy doktor.

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan közel 3700 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként, a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit mindenkor magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 200 lakossági ügyfélpontot működtet, és csoportszinten mintegy másfélmillió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 2700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hitel-jellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. Főbb adatok:

K&H Bank 2021. első háromnegyed évének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 439 milliárd forint
mérlegfőösszeg: (IFRS konszolidált, nem auditált): 4,556 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 59 milliárd forint

K&H Biztosító 2021. első háromnegyed évének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 4,8 milliárd forint
mérlegfőösszeg: (IFRS konszolidált, nem auditált): 20 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 191,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény: (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,4 milliárd forint

Szóljon hozzá!