ZETApress

hírportál

A Karanténkultúra folytatódik

Tavaly ősz elején jelent meg és máig kapható H. Nagy Péter: Karanténkultúra és járványvilág című könyve a Prae Kiadó gondozásában, amely a pandémia és a lezárások jelentette új szituációt igyekezett megérteni és értelmezni tudományos, művészeti és irodalmi szempontokból.

Az elmúlt egy évben a helyzetnek újabb és újabb aspektusai rajzolódtak ki, amelyek új értelmezéseket, új nyelvi-poétikai szemléletmódokat kívánnak. Karanténkultúra: A folytatás című, hamarosan megjelenő kötetében a szerző a járvány évét teszi mérlegre a tőle megszokott olvasmányos stílusban, ugyanakkor a részletekre rendkívül érzékenyen. Szerkesztette: L. Varga Péter. A borítót Binder Natália munkája alapján Szalay Miklós készítette.

Az álomvadászok mellett létezett egy másik kazár papi szekta, amely nemcsak előidézni, de formálni és módosítani is képes volt a betegségeket. Járatosak voltak az idegen kórokban, utaztak bennük, gazdatestről gazdatestre űzve a kórokozókat, akár a vadat. Egyikük állítólag úgy vágott át a saját félelmén, hogy összeroppantotta a ragályt, majd a másik gazdában egy láztalan alakként építette újra. A ragályhajlítók első nemzedékét sok legenda övezi, még olyan is akad, melyben a szekta elöljárója, Bahteriosz atya a középkorban egy dézsába hajtotta a fejét, majd vizes hajjal felnézett és 2021-ben találta magát – olvashatjuk a könyvben.

Szóljon hozzá!