ZETApress

hírportál

Pécsi szimuláció

Ultramodern szimulációs oktatási központtal bővül a PTE ÁOK, melynek elsődleges feladata a graduális és posztgraduális képzésben résztvevő orvostanhallgatók, orvosok, valamint az egészségtudományi képzésben résztvevők manuális és kommunikációs készségeinek fejlesztése, s ezzel a klinikai oktatási programok teljes körű támogatása.

A Szimulációs Oktatási Központ tevékenysége iránti igény évről-évre emelkedik, jelenleg szemeszterenként közel 1500 kontaktóra zajlik itt. Ezért vált szükségessé a terület növelése, s ezzel együtt a szimulációs oktatásban használt eszközpark modernizálása, megújítása. A beruházás keretében jelentősen nő az oktató helyiségek száma, s ezzel együtt a vonatkozó épületrészeket is teljes körűen felújítják.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szimulációs Oktatási Központja a régi főépület IV. emeletén 280 m2-en működik 2015 óta. A most kezdődött fejlesztés eredményeként a központ hasznos alapterülete több mint hatszorosára, 1700 m2-re bővül. A beruházás bruttó összértéke meghaladja az egymilliárd forintot, a projekt A Pécsi Tudományegyetem infrastrukturális fejlesztése elnevezésű EFOP pályázat keretében valósul meg.

A központban kialakítanak egy olyan tanműtőt, melyben valós orvosi eszközökkel műtétek végezhetők el oktatási vagy demonstrációs célzattal. A tanműtő széleskörűen képes támogatni az orvostudományi vonatkozású kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket is. Szintén a Szimulációs Oktatási Központban kap helyet a fogorvostudományi képzést támogató 25 fogászati fantomlabor munkaállomás is, és újdonság lesz a virtuális és kiterjesztett valóság (VR/AR) technológiáit is felvonultató tanlabor, ahol a legfejlettebb megjelenítő eszközök segítségével valósul meg az egészségtudományi és orvosképzés.

A kommunikációs készségek oktatását biztosító termeket valósághűen berendezett rendelőként, illetve kórteremként alakítják ki, míg a műveleti medicina koncepcióhoz tartozó egység a műveleti környezetben zajló prehospitális ellátás magas szintű oktatását teszi lehetővé. Ezeken túl fejlesztik az oktatást támogató audiovizuális rendszert, amely nemcsak az oktatási tartalmak rögzítését és lejátszását, hanem az abból történő digitális tananyagfejlesztést is nagyban elősegíti majd.

A projektbeli fejlesztés eredményeként a PTE Általános Orvostudományi Kar interdiszciplináris szemléletű Szimulációs Oktatási Központja nemcsak regionálisan lesz egyedülálló intézmény, hanem a modern orvostechnológia európai-, illetve világszínvonalú oktatására is alkalmassá válik.

A beruházás bruttó összértéke 1,128 milliárd forint, a kivitelező a siklósi székhelyű VivaPalazzo Zrt. Az új szimulációs központ az EFOP-4.2.1-16-2017-00008 kódszámú, A Pécsi Tudományegyetem infrastrukturális fejlesztése pályázat keretében valósul meg. A projektről bővebb információt idekattintva olvashatunk – tudatta Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense.

Szóljon hozzá!