ZETApress

hírportál

Rózsaszínben robogunk

Minden évben, 1985 óta, október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A Magyar Rákellenes Liga immár 5. alkalommal szervezi meg a Motorral a mellrák ellen motoros találkozót és felvonulást, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre és az érintettekre.

A mellrák színe a rózsaszín, ezért a motorosok is – egy hozzájuk képest extrémebb módon – rózsaszín pólóban vonulnak végig ma a városon az újbudai Tranzit Art Cafétól egészen a Hősök teréig – tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda. A motoros felvonulás indulása 14 óra, útvonala: Tranzit Art Cafe – Bartók Béla út – Szabadság híd – Vámház körút – Múzeum körút – Károly körút – Andrássy út – Hősök tere.

A motoros találkozó ötlete a Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezetétől származik. A község nevében feltűnő Szent Ágota nem más, mint az emlőrákosok védőszentje. 2017 óta szeptember utolsó szombatján, a motoros felvonulással veszi kezdetét az október: a mellrák elleni küzdelem hónapja.

A mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége Magyarországon! A 2020-as adatokat tekintve 100.000 lakosra vetítve 77,3 esetben diagnosztizálták a betegséget, ezzel az Európai országok között Magyarország a 19. helyet foglalja el. Az emlőrák okozta halálos megbetegedések tekintetében Magyarország a 8. helyen áll az Európai országok között 17,3/100.000 nőre jutó halálozási aránnyal. A Nemzeti Rákregiszter és a KSH adatai szerint a halálesetek száma többnyire stagnál a gyógyítás fejlődésének köszönhetően, a diagnosztizált betegek száma azonban növekszik. Évente közel 9000 új beteget diagnosztizálnak.

Az életkor előrehaladtával a megbetegedés kialakulásának kockázata fokozódik, 80%-ban 50 év feletti nők vannak az érintettek között. A kor és a nem mellett mi fokozhatja a mellrák kialakulásának kockázatát?

Ha a családban már volt emlőrákos megbetegedés, különösen I. vagy II. fokú rokonnál, ez főleg a 45 év alatti megbetegedéseknél fontos tényező.

Nagyobb eséllyel fejlődhet ki emlődaganat azoknál, akik menstruációs életperiódusa hosszabb a normálisnál, ha 12 éves kor előtt kezdődött, vagy késői, 55 év feletti menopauza esetén.

Ha valaki 30 éves kor felett szül vagy gyermektelen.

Hormonális fogamzásgátlók, ösztrogén tartalmú gyógyszerek szedése, túlsúly esetén.

Az emlőrák felismerésében kulcsfontosságú a fiatal kortól rendszeresen alkalmazott önvizsgálat, amit 20 éves kortól havonta érdemes elvégezni. A leginkább érintett 45-65 éves korcsoport szűrésére a szervezett, kétévenkénti behívásos nép-egészségügyi mammográfia nyújt lehetőséget. Ezek a szűrések csak rövid időre álltak le a járványhelyzet miatt, de aki emiatt nem kapott behívó levelet, idén még mindenképpen sorra kerül. A részvételi arány még mindig alacsonynak mondható, csupán 40% körül van. A szervezett szűréseken elindulásuk óta már több mint 100.000 rosszindulatú emlődaganatot diagnosztizáltak. Ajánlott fiatalabb korban rendszeres szűrésre járni azoknak, akik a veszélyeztetettek közé sorolhatóak. Mik a mellrákra utaló tünetek?

Tapintható csomó/idegentest érzés a mellben,
piros gyulladt megnagyobbodott emlő, alakja megváltozik,
váladékozás, behúzódó kifekélyesedett bőrfelszín, láthatóvá válnak a vénák,
késői stádiumban: a csontáttétek miatt törések, a tüdő áttétek miatt fokozódó légzési és keringési elégtelenségek.

Ma már a fiatalok könnyen elsajátíthatják a megfelelő önvizsgálati technikákat, hisz a Magyar Rákellenes Liga szervezetten tanítja az önvizsgálatot középiskolások számára, mert a daganat korai felismerése életet menthet.

A Magyar Rákellenes Liga által országszerte szervezett hagyományos rózsaszín sétákról és egyéb rendezvényekről a Liga honlapján és Facebook-oldalán tájékozódhatnak, és akik nélkül mindez nem jött volna létre:

Tranzit Art Café: helyszín biztosítása,
Budapesti Rendőr Főkapitányság és Budavári Polgárőrség: a vonulás biztosítása,
és végül de nem utolsó sorban: a rózsaszín motorosok.

Szóljon hozzá!