ZETApress

hírportál

Kerékpáros felvonulók

Neked egy délelőtt, nekik egy élet! Szeptember 15-e minden évben a Limfóma Világnapja. Idén sincs ez másképp, a Magyar Rákellenes Liga pedig ismét biciklis felvonulásokkal kívánja felhívni a figyelmet a betegségre és a korai diagnosztizálás fontosságára. A felvonulás fővédnöke: prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

A Limfóma Világnapját immáron 17 éve tartják világszerte, a Limfóma Szövetség (Lympfoma Coalition) kezdeményezésére. A nemzetközi nonprofit szervezet legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség fontosságára, hiszen világszerte több mint 735 ezer embert diagnosztizálnak a betegséggel évente.

A világnap alkalmából figyelemfelhívó és felvilágosító rendezvényeket tartanak minden a kampányhoz csatlakozó országban, így Magyarországon is. A rendezvények évről évre egyre többeket érnek el, ennek köszönhetően pedig egyre több emberhez jutnak el a legfontosabb információk a betegséggel kapcsolatban. A szervezők reményei szerint a kezdeményezés hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre többen menjenek rákszűrésre, ezzel csökkentve a daganatos betegségek kialakulásának, súlyossá válásának esélyeit.

Az egészségügynek rengeteg kihívással kellett szembenéznie az elmúlt egy évben. A COVID-19 világjárvány miatt a kórházak terheltsége nőtt, az eddig megszokott betegellátás egy részét pedig érintkezés-mentesen kellett megoldaniuk.

De nemcsak az egészségügyi ellátórendszert terhelte meg a COVID-os időszak, a betegeket támogató szervezetek is megsínylették az elmúlt időszakot. A Global Cancer Coalition Network felmérése alapján az érintetteknek támogatást nyújtó szervezetek 60%-a 44%-os emelkedést tapasztalt a beérkező hívások és emailek számában. A szervezetek 89%-ának változtatni kellett a daganatos betegeknek nyújtott szolgáltatásokban:

közel kétharmaduk (63%) új, a COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos tájékoztatókat készített,
a felük (49%) már meglévő szolgáltatásait tették online (is) elérhetővé,
illetve egyharmaduk (33%) új szolgáltatásokat fejlesztett.

Ráadásul mindezt szűkölő humán erőforrás mellett kellett kivitelezni, mivel a betegszervezetek személyzeti létszáma 20%-kal csökkent, és ami sokkal drámaibb az önkéntesek számának 70%-os csökkenése volt!

Mindezeken túl a szervezetek kétharmadának a támogatások radikális, átlagosan 48%-os, csökkenésével kellett szembenéznie. Ráadásul ez a trend 2021-ben is folytatódni látszik. Éppen ezért 2021-ben még fontosabb a Limfóma Világnapja. Az elmúlt egy évben valószínűleg sok beteg nem jutott hozzá a megfelelő diagnosztikához és ellátáshoz a járványhelyzetnek köszönhetően. A kampány idei szlogenje is erre reflektál: Nem várhat! Hiszen a limfóma nem várhat: legyen szó diagnosztikáról, kezelésről vagy a betegek lelki támogatásáról.

Mivel a betegségnek nincsenek jellegzetes tünetei, nem egyszerű felismerni a kórt. A rejtőzködő betegség általános jelei: erős éjszakai izzadás, hirtelen fogyás, fáradékonyság, bőrkiütés, viszketés. Ezek könnyen összetéveszthetőek más, kevésbé súlyos betegség tüneteivel is. A legjellegzetesebb tünet jelentkezése esetén, ami a nyirokcsomók fájdalmatlan megduzzadása és növekedése is csak 70%-ban állapítható meg biztosra a betegség.

Mivel a limfóma a legtöbb esetben tünetmentes, felfedezése sokszor csupán a véletlennek köszönhető. A kései diagnózis viszont nem szerencsés, hiszen bár sok beteg hónapokig, akár évekig csak kontrollt igényel, a már előrehaladottabb stádiumú betegek esetében kemoterápiára, sugárkezelésre, immunterápiára, esetleg őssejt átültetésre is szükség lehet.

Ezért szervez Magyar Rákellenes Liga idén is kerékpáros felvonulást. A fővárosi kerékpározás ma 10 órakor indult a DPC Szent László Kórházból és Gyöngyösön, de szeptember 18-án szombaton Hatvanban és Kerekharaszton, október 2-án szombaton Gödöllőn is lesz lehetőség kerekezni a limfómában szenvedőkért. Mivel e betegség színe a zöld, a résztvevők zöld színű öltözékkel vagy kiegészítőkkel fejezhetik ki szolidaritásukat.

A szervezők számára a betegségre történő figyelemfelhívás mellett a szolidaritás kifejezése is fontos a betegségben szenvedők felé. Éppen ezért hangsúlyozzák: ajánld fel ezt a délelőttöt azoknak az ismerőseidnek, barátaidnak, családtagjaidnak vagy sorstársaidnak, akik érintettek a betegségben. Hiszen neked csak egy délelőtt, nekik viszont egy egész élet.

A fővárosi rendezvény támogatója a BKK, amely MOL Bubi kerékpárokat biztosított az eseményre. A fővárosi esemény megvalósításában a Liga partnerei a Budapesti Orvostan-hallgatók Egyesülete, a Budavári Polgárőrség és a BRFK.

Szóljon hozzá!