ZETApress

hírportál

Eszter meggyógyult

Sárnyai Eszter 13 éve települt át a Vajdaságból, Magyarkanizsáról. A csinos fotómodell rengeteget dolgozott, s gyakran el is fáradt. Hirtelen fogyni kezdett. Hamar leadott tíz kilót s még örült is neki. Egy dél-koreai munkája közben tapintott magán egy csomót. Megérezte, hogy itt a baj, ezért hazaérkezése után felkereste kezelőorvosát.

A doktor Non-Hodgkin limfómát állapított meg, mely a rák egy speciális fajtája. Másfél évtizeddel ezelőtt Antall József kormányfővel is ez végzett. Eszter mégsem keseredett el, élni akart. Alávetette magát Molnár doktornő kezeléseinek a Kékgolyó utcai intézetben.

Családja mindvégig mellette állt. Szülei rendszeresen látogatták Szerbiából. Szerelme nem hagyta el akkor sem, amikor a kemoterápia hatására csomókban hullt a haja szála. Ma már egészséges, újra dolgozik. Melléállt a szakma is, elhalmozzák munkával. Először negyedévente, most már csak félévente jár ellenőrzésre, és gyógyszert sem kell szednie. Boldog párkapcsolatban él, gyermeket is terveznek. Élő példa arra, hogy mindig van remény!

Esztert a tegnapi Limfóma Nap sajtótájékoztatóján ismertem meg, amit a Magyar Rákellenes Liga szervezett az Egészségügyi Minisztériumban. Fekete Sándor, a Szent László Kórház főorvosa elmondta, hogy a nyirokcsomó megduzzadásakor, állandó éjszakai izzadáskor, fáradékonyságkor rögvest forduljunk orvoshoz, mert ez a rákfajta könnyen gyógyítható. Nyolc nagy centrum várja az országban a gyógyulni vágyókat, s a speciális gyógyszereket is finanszírozza az OEP.

Szó esett azért a gondokról is. A kezelések hatására a férfiak impotenssé válhatnak, ezért a fiataloktól kezelésük előtt kérésükre spermát vesznek le, hogy gyógyulásuk után családot alapíthassanak, gyermekeik lehessenek. A beavatkozás költségeit eddig fedezte az OEP, újabban viszont már nem. Jó lenne ezen mielőbb változtatni, hogy a kezelésen túlesett férfiak ne csak gyógyult betegek, hanem teljes értékű, egészséges emberek lehessenek!

Sajtópályázat a rák ellen

A Rákliga és a MÚOSZ pályázatot hirdet az újságírók, tévés és rádiós szerkesztők részére a mától augusztus 15-ig megjelenő tájékoztató írásaikért. A szakmai kuratórium három pályamű alkotóját díjazza háromszáz-, kétszáz- és egyszázezer forintértékben. Nyilvános eredményhirdetés szeptember 15-én, a Limfóma Világnapon várható.

Szóljon hozzá!