ZETApress

hírportál

Pécsi fejlesztés

Ma délelőtt adták át a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (PTE ÁOK) több mint 14 milliárd forintból megépült új oktatási és kutatási épületszárnyát, melyhez a forrást a Modern Városok Program biztosította – tudatta Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense.

A nagymúltú pécsi orvoskar főépülete egy új, 12 ezer m2-es szárnnyal bővült, mely a legmodernebb technológiai újításokkal az eddigieknél is magasabb szintű elméleti és klinikai oktatási környezetet biztosít a hallgatók és az oktatók, kutatók számára. Fotóink Csortos Szabolcs, UnivPécs felvételei.

Mint ismert, Magyarország Kormánya a Modern Városok Program részeként több mint 30 milliárd forint összeggel támogatta a Pécsi Tudományegyetemet, melynek deklarált célja az intézmény versenyképességének erősítése, az oktatási és szolgáltatási portfolió fejlesztése, a külföldi hallgatói létszám növelése, és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása volt. A célok megvalósításából a PTE Általános Orvostudományi Kara jelentős mértékben vette ki a részét, hiszen az Egyetem valamivel több, mint ötezer külföldi hallgatójából megközelítőleg minden második tanul ezen a karon.

Az ünnepélyes átadáson köszöntőt mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Miseta Attila professzor, a PTE rektora és Decsi István, a PTE kancellárja. Ahogy az eseményen elhangzott, az új épületszárny a PTE Modern Városok Program keretében zajlott fejlesztéseinek zászlóshajója volt, hiszen mind méretét, mind értékét tekintve ez volt a legnagyobb volumenű beruházás. A fejlesztésnek köszönhetően 40%-kal bővültek a kar oktatásra és kutatásra szánt terei. Az új szárnyban négy nagyelőadó és 34 szemináriumi terem szolgálja az oktatási és tanulási feltételeket, és immár a legmodernebb orvosi csúcstechnológia biztosítja a képzés hátterét.

A régi elméleti tömbből négy intézet költözik át az új szárnyba. Globálisan tekintve nem új a műfaj, mégis a szintenkénti ún. open lab (nyitott terek) architektúra, és az épület kialakítása funkcióját tekintve nóvumnak számít. Emellett megújult a tízezer m2-es park is az épületszárny szomszédságában, amely növényeivel, korszerű burkolatrendszerével és köztéri bútoraival, mesterséges tavával csodálatos közösségi teret biztosít a hallgatók számára. Elsősorban az oktatók, kutatók számára jó hír, hogy 254 új parkolóhelyet alakítottak ki a parkolási nehézségek enyhítése érdekében. A hallgatók közül nagyon sokan kerékpáron közlekednek a városban, nem véletlen, hogy 160 új biciklis tárolóhely is létesült.

Az orvostudományi campus, az orvosképzés története Pécsett az ’50-es években kezdődött az egykori Hadapródiskolában. A ’80-as években indult az angol nyelvű orvosképzés, 2004-ben a német nyelvű, 2006-ban az angol nyelvű fogorvos-, míg 2009-ben az angol nyelvű gyógyszerészeti képzés jelent meg az egyetem portfoliójában. Tény, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen megnövekedett az idegennyelvű képzésben részt vevő hallgatók száma, és a nemzetközi tendencia azt mutatja, hogy a magyar orvosképzés iránti igény tovább nőhet a következő években.

Szóljon hozzá!