ZETApress

hírportál

Mobil mellkas-szívó Pécsett

Életmentő műszer-adomány a PTE KK Gyermekklinika részére. Digitális, hordozható mellkas-szívóval gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikája.

A több millió forintértékű szerkezet megvásárlását az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft, valamint a Visszatérés Alapítvány finanszírozta – tudatta Kottász Gergely, a PTE Rektori Kabinet sajtóreferense. Fotónk Csortos Szabolcs felvétele.

A műszer hivatalos átadójára ma délelőtt került sor a PTE KK Gyermekklinika oktatótermében. Az ünnepségen részt vett prof. dr. Decsi Tamás, a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Móri Richárd, az OJV Baranya megyei stratégiai partnere és Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei szervezet elnöke.

Kifejezetten a gyermekek gyógyításának szenteli nemes jótékonysági akcióit az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft.: megyénként egy, így összesen 19 kórházban segítik ezzel a beteg gyerekek gyógyítását. A pécsi gyermekklinikát sem első ízben segítik: tavaly egy elektroterápiás készülék megvásárlásához járultak hozzá, mely a mozgásszervi sérülést elszenvedett páciensek rehabilitációjához nyújt segítséget.

A Visszatérés Alapítványt a PTE KK Gyermekklinika Sebészeti Osztály Munkacsoportja hívta életre 1990-ben, hogy a szervezet révén mozgósítsa a civil társadalom erőforrásait a gyermeksebészeti eljárás javítása érdekében.

A mellkas-szívó nélkülözhetetlen eszköz a sürgősségi és intenzív osztályos ellátásban. Alkalmazása olyankor válik szükségessé, ha a gyerkőcök tüdejénél a mellhártyák között felszaporodik az oda nem illő folyadék vagy levegő, ezáltal a tüdő nem tud megfelelően dolgozni, megváltoznak a mellkasi nyomásviszonyok, és a légzés elégtelenné válik. Ilyenkor egy ún. drain csövet vezetnek be, ami a szívóhoz csatlakoztatva biztosítja, hogy az extra folyadék vagy levegő távozzon, és a légzés javuljon. A mellkas-szívó alkalmazásával nem kell újra és újra megbökni a beteg gyermeket, viszont folyamatosan ellenőrizni lehet az ürülő folyadék, levegő mennyiségét, ütemét. A ma délelőtt átadott eszköz a mellkas-szívó egy modern, mobil változata, mely lehetővé teszi azt is, hogyha állapota engedi, a kis páciens sétálni is tudjon a készülékkel.

Szóljon hozzá!