ZETApress

hírportál

Hybrid Labor Pécsett

Ultramodern készülékkel gazdagodott a PTE Szívgyógyászati Klinikája – tudatta Kottász Gergely sajtóreferens. Fotóink Csortos Szabolcs, UnivPécs felvételei.

Délután ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Szívgyógyászati Klinikáján azt a röntgenberendezést és a hozzá tartozó ultrahang eszközöket, melyeket a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Operatív Törzs támogatásával a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából finanszíroztak. A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen lerövidül a várakozási idő, akár a vizsgálatra, akár a műtétekre vonatkozóan.

A PTE KK Szívgyógyászati Klinika regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumként a nap 24 órájában folyamatosan látja el a dél-dunántúli régió szívbetegeit. A klinikán évente átlagosan 7500 fekvőbeteget látnak el, valamint a kardiológiai szakambulancián évi 47 ezer vizsgálatot végeznek el. A koronavírus járvány, és annak szívgyógyászati szövődményei jelentősen megnövelték a kardiovaszkuláris akut és krónikus betegek számát. A COVID-19 akut, mellék és utóhatásaként létrejövő esetek, így többek között az infarktus zavartalan és folyamatos ellátása érdekében pályázott a klinika a beruházás megvalósítására. A fejlesztéseket több mint 580 millió forinttal támogatta a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Operatív Törzs támogatásával a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartaléka.

A forrásból a klinika ún. Hybrid Laborját, amely műtőként és vizsgálóhelyiségként egyaránt funkcionál, felújították, annak érdekében, hogy ide kerülhessen az a vadonatúj, magas technikai színvonalat képviselő röntgenkészülék, amely a korábbinál még precízebb, pontosabb képet mutat a betegről, az ő állapotáról. Ezzel a készülékkel valóban a high-tech költözött a pécsi szívklinikára, ugyanis a készülék gyakorlatilag körbelebegi a pácienst, hogy valamennyi ér és a szív állapotáról tökéletes képet kaphasson az orvosi stáb. Ráadásul mindezt úgy teszi, hogy a lehető legkisebb sugárterhelés érje a beteget és a klinika személyzetét. A hybrid műtő új lehetőségeit kihasználva még magasabb számban végezhetik a klinikán a fő verőéren keresztül behelyezett műbillentyű beültetéseket is.

Emellett fejlesztették a klinika elektrofiziológiai laborját is, amely ezáltal alkalmassá vált a betegek invazív elektrofiziológiai ellátására, valamint a pandémia szövődményeként gyakori előfordulású szív-ritmuszavar kezelésére is.

Az ünnepélyes átadáson köszöntőt mondott Rétvári Bence miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében, és Hoppál Péter országgyűlési képviselő. Az első fotón balról Boncz Imre, a PTE KK elnökhelyettese; Betlehem József, a PTE rektorhelyettese; Decsi István, a PTE kancellára; Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Bódis József, az ITM államtitkára és Rétvári Bence, az EMMI miniszterhelyettese látható.

Szóljon hozzá!