ZETApress

hírportál

Halálos nyugtatók

Újabb fiatal életet követelt a pszichiátriai kezelés. Nem adhatták volna a fiatal férfinak azt az erős nyugtatószert, amely a jelek szerint kiváltotta a halálát okozó szívelégtelenséget idén tavasszal a szegedi pszichiátrián – tudatta az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány.

Az elmúlt évtizedek során mintegy fél tucat különböző pszichiátriai szert szedettek vele, amelyektől csak egyre rosszabb állapotba került. A család egy jogvédő szervezet segítségével az ügy hivatalos kivizsgálását kezdeményezte.

A 38 éves szegedi férfit, aki már gyerek kora óta pszichiátriai kezelés alatt állt, tavaly júniusban a makói pszichiátriára szállították, mert bár folyamatosan szedte a neki felírt tablettákat, állapota mégis aggasztóvá vált. A makói telephelyen kapott erős pszichiátriai szerektől azonban fulladni kezdett, így átvitették Szegedre az intenzív osztályra, ahol sikeresen stabilizálták az állapotát. Itt került rá a kórlapjára először: Benzodiazepint ne kapjon! (az altatók és nyugtatók csoportja, pl: Xanax, Rivotril, stb.) mivel ezen szerek számlájára írták életveszélyessé fajult rosszullétét.

Az idei év tavaszán ismét a pszichiátriára szállították, mert a folyamatos gyógyszerezés ellenére agresszívvé vált. A kezelés azonban ezúttal sem volt több, mint további tabletták adagolása – a három pszichiátriai szer között pedig ismét felbukkant a korábban veszélyesnek ítélt nyugtatószer. A személyzet meglepetésére a hatodik napon a férfinak leállt a légzése, és bár megpróbálták újraéleszteni, addigra már késő volt: szívelégtelenség lett a végzete harmincas éveinek végén.

Ismét egy fiatal életet követelt a kizárólag tudatmódosító szerekre épülő pszichiátriai kezelés, amely a férfi esetében az évek alatt látványos leépüléssel is járt: egyre agresszívebbé vált, többféle betegség alakult ki nála, és a tabletták miatt 160 kilóra hízott. A gyászoló édesanya egy jogvédő szervezethez fordult segítségért, akik már be is nyújtották a kivizsgálásokhoz szükséges panaszokat a hatóságok felé.

Szóljon hozzá!