ZETApress

hírportál

Új magyar gyógyszer születik

Az MPH-220 izomrelaxáns gyógyszerjelölt egy újabb lépéssel került közelebb ahhoz, hogy idén eljusson az első emberi kipróbálásig. A hatóanyagot nemzetközi szabadalom védi a világ több, mint 40 országában, amelynek licenc-szerződését ma írta alá a Motorpharma Kft. gyógyszerfejlesztő startup cég és a szabadalom két tulajdonosa: a Printnet Kft. és az ELTE.

10-15 évvel ezelőtt a gyógyszer hatóanyag- és klinikai fejlesztés több mint kétharmadát a nagy gyógyszergyártó cégek végezték, míg mára a világ vezető országaiban ez a trend megfordult, és a gyógyszerfejlesztés súlypontja áttevődött az egyetemekről induló startupokba. Ez jelentős mértékben lerövidítette és hatékonyabbá tette a gyógyszerfejlesztést, amelynek a következménye, hogy jelenleg évente közel háromszor annyi új gyógyszer kerül a piacra. A Motorpharma szerződése ehhez a trendhez illeszkedik, és remélhetőleg jelentősen hozzájárul a magyar innovatív gyógyszerfejlesztés felgyorsulásához.

Az MPH molekulacsalád szabadalmának felhasználási és fejlesztési joga a szerződés keretein belül átkerül az ELTE világhírű kutatói által alapított Motorpharma részére. Az aláírással létrejön az eddigi legnagyobb értékű biopharma licenc-szerződés a hazai akadémiai-egyetemi szférában. A megállapodás pontos összegét a felek nem hozták nyilvánosságra, azonban azt tudni lehet, hogy a szerződés összértéke több millió dollár.

Az izomspaszticitás egy rejtett betegség, mivel Magyarországon a spasztikus betegek nagy része sajnos olyan állapotban van, hogy nem tudja elhagyni a lakását sem. Óriási egészségügyi és társadalmi probléma, hogy a jelenlegi izomrelaxánsok a betegek kétharmadában nem hatékonyak és súlyos idegrendszeri mellékhatásokat okozhatnak – mondta dr. Gyimesi Máté a Motorpharma Kft. tudományos igazgatója az ELTE ÁJK Egyetem téri Kari Tanácstermében.

Világszerte több mint 60 millió ember szenved stroke és egyéb idegrendszeri sérülések utáni izomgörcsöktől, számuk hazánkban eléri a 200 ezer főt. Az izomspaszticitás társadalmi költsége összemérhető a szív- és érrendszeri megbetegedések költségével. Az MPH-220 új hatásmechanizmusából következően gyakorlatilag 100%-os hatékonysággal enyhíti az izomgörcsöket és nem okoz idegrendszeri mellékhatásokat. Az úgynevezett klinikai fázis 1 vizsgálatokat, amik egészséges önkéntesek bevonásával zajlanak, idén év végére tervezi a Motorpharma. A próbákat a nemzetközileg elismert magyar CRU Kft. végzi.

A gyors és hatékony fejlesztés érdekében mindenképp szükséges nemzetközi tőkét és szakértelmet bevonni a projektbe, amely a szerződés aláírásával jelentős lépést tett előre. – Jelenleg is tárgyalásban vagyunk a világ egyik legnagyobb gyógyszergyárának volt elnöke és vezérigazgatója által alapított kockázati tőkebefektetővel, amellyel az MPH-220 klinikai fejlesztésére egy magyar-amerikai vegyesvállalatot hozunk létre – mondta dr. Málnási-Csizmadia András, az ELTE TTK professzora, a Motorpharma Kft. alapító tulajdonosa.

2 hozzászólás

  1. Tisztelt ZETApress! A betegségem Primer Progresszív Sclerosis Multiplex; Bács-Kiskun megyében elsőként kaptam meg az Ocrevus (Roche) nevű gyógyszert, ami esetemben leállította a betegségre jellemző további romlási folyamatot (proresszió). 2021-ben jelentkeztem a Motorpharma Fázis-II be, ahol a már a betegség által érintett alanyokat vizsgálják az MPH-220 hatásait illetően. A magyar-amerikai gazdasági fúzió veszélyezteti-e az itthoni kísérletek folyamatát; vagy továbbra is reménykedhetek-e abban, hogy részt vehetek az említett fázisban? Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: András

  2. Kedves András! Remélem, hogy egy új gyógyszer kifejlesztése a betegek érdekében és nem ellenük történik!