ZETApress

hírportál

Megújulás a PTE ETK-n

Átadták ma a PTE Egészségtudományi Kar megújult épületeit. A PTE ETK mintegy 2,5 milliárd forintból megújult pécsi belvárosi épületeit immár modern oktatási és kutatási környezetet biztosítanak az egészségügyi oktatók és hallgatók számára – tudatta Győrffy Zoltán, a PTE kapcsolati igazgatója. A beruházás forrását a Modern Városok Program biztosította.

Mint ismert, Magyarország Kormánya a Modern Városok Program részeként közel 25 milliárd forint összeggel támogatta a Pécsi Tudományegyetemet, mely támogatás deklarált célja az intézmény versenyképességének erősítése, az oktatási és szolgáltatási portfolió fejlesztése, a külföldi hallgatói létszám növelése, és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása volt. A célok megvalósításából a PTE egyik legdinamikusabban fejlődő kara, az Egészségtudományi Kar jelentős mértékben vette ki a részét. Az elmúlt tíz évben a kar meghússzorozta külföldi hallgatóinak a számát, akik immár négyszáznál is többen tanulnak a PTE ETK-n. Fotóink Csortos Szabolcs felvételei.

Az ünnepélyes átadáson részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter és Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára. Ahogy az eseményen elhangzott, a PTE Egészségtudományi Kar történetének legjelentősebb beruházása valósulhatott meg a Modern Városok Programnak köszönhetően.

A felújított Vörösmarty és Apáca utcai épületek nemcsak korszerű és innovatív, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő oktatási és kutatási környezetet biztosítanak, de általuk méltó módon őrizhetjük meg a Belváros értékeit, élettel tölthetjük meg a történelmi belváros utcáit. A Modern Városok Programban megvalósult közel 2,5 milliárd forintos beruházás hozzásegítette a kart telephelyi centralizációs, központi campus víziójának kiteljesedéséhez, európai színvonalú demonstrációs-szimulációs környezet megteremtéséhez, valamint a hallgatók által alapvető elvárásként megfogalmazott hallgatói terek létrehozásához – hangsúlyozta Ács Pongrác, a kar dékánja.

Az újonnan kialakított Egészségtudományi Humán Páciens Szimulációs Központ gyakorlatilag XXI. századi kórházi környezetet biztosít a hallgatók és oktatók számára, élethű, hangok kibocsátására is képes magas hűségű szimulátorokkal, modern, a való életben is alkalmazott orvosi műszerekkel. A központ támogatja az egészségtudományi innovatív kutatásokat, eszközfejlesztéseket is.

A megújult épületegyüttesben olyan termet is kialakítottak, ahol minden feltétel adott egy közúti baleset, vagy egy katasztrófahelyzet, például épületomlás helyszínén történő mentés szimulálására. A mentési gyakorlatot egyidejűleg több kamera és mikrofon rögzíti, így utólag minden egyes mozzanat kielemzésére nyílik lehetőség különböző nézőpontokból a még tökéletesebb mentés megvalósításának érdekében.

A PTE Egészségtudományi Kara a hazai egészségtudományi képzések egyik bölcsőjének tekinthető. 1990-ben indult meg az oktatás, 2000. január elsejétől a kar a Pécsi Tudományegyetem részeként működik. Az oktatás öt képzési helyen zajlik: Pécsett, Kaposváron, Szombathelyen és Zalaegerszegen, továbbá a délvidéki Zomborban. A karon az egészségügyi ágazat vonatkozásában többek között leendő mentőtiszteket, ápolókat, dietetikusokat, gyógytornászokat, szülésznőket, védőnőket oktatnak, de magas színvonalon képeznek hallgatókat a sporttudomány, így a rekreáció és sportszervezés területén is. A PTE ETK hallgatóinak száma meghaladja a háromezret.

Szóljon hozzá!