ZETApress

hírportál

Derecskén jártunk

Március elején már írtunk a mofettáról. Tegnap a MÚOSZ Életmód szakosztálya kirándulást szervezett a mátraderecskei gyógy-központba, így a helyszínen is kipróbálhattuk a feláramló gáz gyógyhatását. A fotókat Lenhardt Ibolya készítette.

Vérnyomásmérés után ülhettünk be a 14 személyes száraz medencébe. Csak a cipőnket kellett levetnünk, ruháinkat nem, a CO2 ugyanis a ruhán is áthatol a szervezetünkbe. Délután 2-re érkeztünk, s előttünk aznap már hetven beteget kezeltek. A vérnyomás-mérés mindenkinél a kezelés előtt-után kötelező, sőt a legelső alkalommal alaposan ki is vizsgálja őket az állandóan jelenlévő orvos.

A gáztérben a gáz derékmagasságig van jelen, odáig viszont jókora ? 80%-os ? töménységben. Az asztal derékmagasságban lévő lapján egy gyertya ég, de ez nem világításra szolgál. Ha elaludna, az a megemelkedett CO2-szintet mutatná, s ekkor mielőbb el kéne hagynunk a területet. Ha lehajolnánk ? mondjuk, mert ott akarnánk lehúzni a magunkon felejtett cipőnket ?, s fejünk a gáztérbe érne, hamar elájulnánk, s könnyen megfulladnánk. Szerencsére állandóan van a helyszínen egy asszisztens, aki ilyenkor kimentene onnan.

Jó-jó, de ahhoz, hogy felemeljen, neki is mellénk kell hajolnia a veszélyes gáztérbe! ? fogalmaztam meg aggodalmaimat, de az igazgató-főorvos megnyugtatott. Egy biztonsági kapcsolóra mutatott, melyet megnyomva beindulnak a ventillátorok, s rögvest kiszellőztetik a területet. A szédülős betegek egyébként már a medencébe érve beszíjazhatják magukat, hogy rosszullét esetén se szédüljenek le a padlóra.

Nem csak a betegeket, de a dolgozókat is védik. Az egész gyógy-központ területén folyamatosan mérik a CO2 koncentrációt, s ha eléri a kritikus határt, bömbölni kezdenek a szirénák, s mindenkinek el kell hagyni a területet. A mindenkori értéket egyébként a műszerek nem csak mérik, de huzamosabb ideig tárolják is, hogy ne lehessen utólagos reklamáció.

Az épület alapkövét Matolcsi György gazdasági miniszter tette le 2002. márciusban, s a ház falán olvasható, hogy a Széchenyi-terv keretében készült, és 2004-ben adták át. Igaz, akkorra már kormányváltás volt, s most is újabb változások elé nézünk. Azóta már megszűnt Derecskén a vasúti közlekedés, de a helyiek remélik, hogy az új kormány nyáron újraindítja a vonatot.

A falubeliek nem csak a szárazfürdő szolgáltatásait vehetik igénybe díjmentesen, de részükre reggelente vérvételt is biztosítanak. Nem kell hozzá előzetesen háziorvosi beutaló, nem kell hozzá Egerbe, Gyöngyösre, vagy Hatvanba utazniuk a szakrendelőbe, hanem a vérük megy délelőtt Budapestre, s az eredményt délután e-mailen küldi meg az ÁNTSZ Labor a Váci útról. S akinek az eredménye azonnali orvosi beavatkozást ? mondjuk a napi véralvadásgátló-tabletta csökkentését, vagy emelését ? tesz szükségessé, azt már a lelet megérkezésekor tájékoztatja telefonon a diszpécser a módosításról.

A gyógy-központban legalább 15 kezelés kell egy hatásos kúrához, ami legalább két hét. A távolból érkezők a falusi turizmus keretében, magánházaknál tölthetik az időt. Akad helyben is látnivaló. A közeli Népművészeti házban nem csak a helyi szőtteseket nézhettük meg, de a házi szövés rejtelmeibe is bevezettek az asszonyok a korabeli szövőszékeken. Teller Ede is tanulmányozta a faluban a radon-kutatást, s a fa is szépen cseperedik, amit akkor ültetett el.

A gyógy-központtól alig tíz kilométerre van a Recski Nemzeti Emlékpark, amit hazafelé útba ejtettünk. A nyolc lakóbarakkból csak az 5-ös számú büntetőbarakkot rekonstruálták. Iszonyú lehetett itt élni éveket a koholt vádak alapján idehurcolt ártatlan embereknek, akiknek az összezártság, zsúfoltság, az embertelen robot és a kalóriamentes táplálkozás mellett a szadista őrök brutalitását is el kellett viselniük. A barakk falain számos írást olvashattunk ezekről a szörnyűségekről.

S hogy valami vidámat is írjak a végére, nyárra elkészül Budapesttől 88 km-re a Hotel Residence Ózon Mátraházán, melyet még odafelé tekintettünk meg. A 79 szoba mindegyikéből kicsit messze lenne naponta kezelésre járni, de a kékestetői sílift mindössze 8 km-re van a télisport szerelmeseinek. 600 m2-es konferenciaközpont, 1000 m2-es wellness és élményfürdő várja majd a kikapcsolni vágyókat.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Világtalálkozó Lellén | ZETApress
  2. Derecske a Sajtóházban | ZETApress

Szóljon hozzá!