ZETApress

hírportál

Vágás nélküli műtétek

Csúcsinnováció a magyar egészségiparban: vágás nélküli módszerek a rákgyógyításban. Európában először Magyarországon alkalmazzák a pajzsmirigyrák vágás nélküli műtétének forradalmian új eljárását – tudatták sajtósaik.

A rákkezelésben hatalmas áttörést hozó, Európában egyedülálló egészségügyi csúcsprojekt indult Magyarországon: a pajzsmirigyrák vágás nélküli műtétének kifejlesztésére három éves kutatás kezdődött. A nyitott műtét nélküli technológiát a pajzsmirigy jóindulatú göbeinek és jóindulatú melldaganatok eltávolításánál már évek óta eredményesen alkalmazzák a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben. Kelet-közép-európai régióban egyedül itt érhető el az eljárás, ami hozzájárul az ország pozíciójának erősítéséhez az orvosi innovációk és beruházások terén. Az egészségügyi csúcsinnováció, a technológia alkalmazása rosszindulatú elváltozásoknál áttörést hozhat a rákkezelésben. Az eljárás iránt már most jelentős a külföldi szakmai érdeklődés. A rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésének kifejlesztésére irányuló egészségügyi projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 167 millió forinttal támogatja.

A régióban elsőként, Magyarországon nyílik lehetőség rosszindulatú daganatok vágás nélküli eltávolítására. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet évek óta alkalmazza a jóindulatú pajzsmirigy göb eltávolítására a hőkezeléses technológiát, a rádiófrekvenciás ablációt (RFA) ugyancsak elsőként és egyedüliként Kelet-Közép-Európában, most pedig lehetőség nyílik a rosszindulatú daganatok eltávolítására is az RFA-val. Dr. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet intervenciós radiológusa szerint a vágás nélküli beavatkozás a betegeknek forradalmi újítást jelent a rákkezelésben, az országnak pedig hatalmas előrelépést az egészségügyi innovációk területén.

A rádiófrekvenciás ablációs kezelés lényege, hogy vékony tűvel megszúrják a pajzsmirigy rákos daganatát, felmelegítik a szövetet, a keletkezett hő pedig elpusztítja a kóros sejteket. A folyamatos ultrahang képpel vezérelt hőablációs minimál-invazív eljárás a többéves nyomon követéses tanulmányok alapján ugyanolyan eredményes, mint a hagyományos műtéti vagy egyéb alkalmazott eljárások, azonban azoknál sokkal alacsonyabb műtéti kockázatot jelent. Az ambulánsan elvégezhető abláció során minimalizálható a műtéti terhelés, a fertőzésveszély, nem marad heg, jelentősen lerövidül a felépülési idő, csökken a beavatkozástól való szorongás, emellett a kezelés sokkal olcsóbb, mint a fekvőbeteg-ellátásban nyújtott, jellemzően műtéti megoldások. Ez sok pajzsmirigybetegnek nyújt a hagyományos műtétnél egyszerűbb, kíméletesebb megoldást. A vágással, altatással és kórházi tartózkodással járó pajzsmirigyműtétet kiválthatja ez az ambuláns kezelés, amely az előkészületekkel együtt nagyjából másfél órát vesz igénybe – ismertette dr. Deák Pál Ákos.

Az intervenciós radiológus kiemelte: Európában elsőként Magyarországon végezzük azokat a rosszindulatú pajzsmirigy tumorokat érintő kutatásokat (beavatkozások és nyomon-követéses vizsgálatok), melyek a nyugati orvoslásban elfogadott, biostatisztikai elemzéssel alátámasztott új egészségügyi szolgáltatás bevezetését eredményezi. Az eddigi tapasztalatok alapján a sikeres kutatási eredmények nyomán nyújtható új, minimál-invazív, költséghatékony szolgáltatásra európai szinten nagy kereslet várható, mely biztosítja a kutatásra fordított jelentős befektetés megtérülését. Hozzátette: a rádiófrekvenciás abláció betegeket kímélő eljárása és hatásossága miatt az USA-ban és Ázsiában már elindultak olyan kutatások, melyek az RFA kezelés kiterjesztését célozzák a kisméretű rosszindulatú elváltozások (emlő és pajzsmirigy) esetében is. Dr. Deák Pál Ákos szerint, noha a világban 2015 óta folynak kutatások a rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésével kapcsolatban, de alig van még szakirodalma, így a magyarországi kutatás komoly mérföldkő lesz. – Biztos vagyok benne, hogy jó számokat hozunk a rosszindulatú daganatok eltüntetésében és a daganat kiújulásának veszélye is kevésbé áll fenn, mint a hagyományos műtétnél – mondta hozzátéve, hogy nemzetközi kutatásokat folytatnak annak érdekében, hogy az eljárást hamarosan minél több szerv kezelésére és azok rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek gyógyítására is alkalmazzák majd.

A pajzsmirigyrák kezelése eddig elsősorban sebészi beavatkozás révén történt, amely a daganatos pajzsmirigy szövet és a környező nyirokcsomók eltávolításából áll, vagy alternatívaként a hosszú távú megfigyelés, és az akár évekig tartó, ismételt szövettani mintavétel jöhetett szóba. Radioaktív jódot felhasználó kezelést is alkalmaznak, amit folyadék, vagy kapszula formájában adnak a betegeknek. A pajzsmirigyrákban szenvedő betegeknek folyamatos gondozásra, orvosi ellenőrzésre van szükségük a műtétet követően is.

Dr. Deák Pál Ákos kiemelte: a pajzsmirigyrák korai észlelése és kezelése életmentő lehet. A pajzsmirigy helytelen működése minden alapvető életfolyamatunkra, az egész szervezetünkre kihat, ezért a megfelelő kezelés létfontosságú. A kutatók valószínűsítik, hogy hormonális tényezők is közrejátszanak a rendellenesség kialakulásában, hiszen nőknél sokkal gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Különösen 40 év fölött növekszik a megbetegedés kockázata. A pajzsmirigygöbök, azaz a kis csomók megjelenése többféle betegséget is jelezhet. A göbök száma és nagysága sokféle lehet, az alig vagy egyáltalán nem tapinthatótól a több centiméteresig terjedhet. A rosszindulatú, azaz áttétet képző daganatot kísérő tünetek gyakran alig észrevehetőek, csak ultrahang vizsgálat derít fényt rájuk. A jóindulatú daganatokat jelző csomóktól eltérően ultrahanggal megítélhető szerkezetük más, finomtűs mintavétellel (FNAB) sejtösszetételük kóros elemeket tartalmaz. Ha hetekig érezhető a kemény göbök jelenléte, esetleg növekedésük, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Jellemző lehet a tapintható nyirokcsomó-megnagyobbodás, egyes betegeknél a daganat rekedtséggel jelentkezik – figyelmeztet a szakorvos.

Dr. Deák Pál Ákos kivételes lehetőségnek nevezte, hogy alig két évvel a régióban egyedülálló orvostechnológiai fejlesztések – a jóindulatú pajzsmirigygöbök rádiófrekvenciás ablációval, valamint a jóindulatú emlődaganatok leggyakoribb típusának fagyasztással, azaz krioablációval történő eltávolítása után a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet újra különleges innovációra készül. Hozzátette: a forradalminak nevezhető eljárások mellett az is nagyon fontos, hogy a központ bekapcsolódik a Semmelweis Egyetem oktatási rendszerébe. Eddig 13 magyar és külföldi diák sajátította el a legújabb műtéti technikát az oktatóközpontban.

Dr. Forrai Gábor radiológus, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság volt elnöke, a Francia-Magyar Radiológiai Szimpóziumok elnöke, a Magyar Radiológusok Társaságának vezetőségi tagja szerint jelentős előrelépés a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet másik, a régióban szintén egyedülálló kezelése is: a jóindulatú emlődaganatok egyik leggyakoribb típusa, a fibroadenoma megszüntetése fagyasztásos eljárással, krioablációval, amellyel szintén elkerülhető a hagyományos műtét. A krioabláció nagyon alacsony hőmérsékleten, célzottan pusztítja el a kóros elváltozást, nem érintve az egészséges szöveteket, a nyitott műtétre jellemző visszamaradó hegek nélkül. A technológia fájdalommentes és ambulánsan elvégezhető. A fagyasztást követően ezek a daganatok körülbelül fél év alatt felszívódnak. A kontroll vizsgálatok eredményei átlagosan azt mutatják, hogy a kezelést követő egy hónapon belül már 30%-kal csökken a fibroadenomák mérete. A Németországban már rutinszerűen használt módszer számos daganattípus esetén alkalmazható, ezért vélhetően a kezelési repertoár Magyarországon is bővülni fog. A rosszindulatú emlődaganatok kezelésében még csak kutatások folynak, noha a vese-, a tüdő- és a májdaganatok kezelésében az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már rutineljárás a krioabláció. A kutatások zajlanak annak érdekében, hogy a jövőben egyes esetekben rosszindulatú emlődaganatot is lehessen majd kezelni fagyasztással.

A régióban egyedül hazánkban végzik a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek nyitott műtét nélküli, rádiófrekvenciás ablációval történő kezelését, valamint a jóindulatú emlődaganatok leggyakoribb típusának vágás nélküli eltávolítását fagyasztásos eljárással, krioablációval. Mindkét eljárást már régóta hatékonyan alkalmazzák a tengerentúlon többféle tumorfajtánál, így a szakemberek bíznak benne, hogy hamarosan – Európában először – Magyarországon nyílik lehetőség a rosszindulatú daganatok kezelésére ezekkel az eljárásokkal. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben nemcsak egyedüliként alkalmazzák az új technológiákat, de oktatják is a magyarországi és külföldi orvostan-hallgatóknak, valamint az egészségtudományi kar radiográfus hallgatóinak, amellyel Magyarország újabb jelentős lépést tesz az innovatív orvosi technikák oktatásában is. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet az RFA eljárás egyetlen tudásközpontja a Kelet-Közép-Európai Régióban.

A projektről

A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00046 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI) pályázati program finanszírozásában valósult meg.

A projekt címe: A rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésének kifejlesztése
A projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00046
A projekt tervezett kezdete: 2021.03.01.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.02.29.
A szerződött támogatás összege: 167.566.871,- HUF
A projekt összköltsége: 291.277.401,- HUF
A támogatást igénylő neve: PREMIER G. MED CARDIO Kereskedelmi Kft.

A kutatás résztvevői

A pajzsmirigy rosszindulatú daganatainak közel 95%-a differenciált pajzsmirigyrák (DTC), ebbe a kategóriába soroljuk a papilláris (90%), a follikuláris (5%) és a Hürtle-sejtes (2%) karcinómát. A három évig tartó kutatásban a maximum egy centiméteres papilláris mikrokarcinómával küzdő pajzsmirigyrákos betegek vehetnek részt, a kezelés ingyenes. A beteget az elváltozást diagnosztizáló endokrinológus vagy onkológus irányíthatja a kutatóintézetbe, ahol egy onko-team dolgozza ki a kezelési tervét.

Premier G. Med cégcsoport

A Premier G. Med cégcsoport 2015-ben nyitotta meg Egészségközpontját, 2019-ben pedig a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetet, ahol a jóindulatú pajzsmirigy göbös (strúmás) betegek, a jóindulatú emlőtumorral diagnosztizált páciensek, valamint a visszértágulati problémákkal élők kezelése történik Közép-Kelet-Európában egyedülálló eljárással, rádiófrekvenciás ablációval (RFA), a legkorszerűbb eszközökkel, berendezésekkel és szaktudással. A Premier G. Med cégcsoport tagjaként működő Premier G. Med Kft. és Premier G. Med Cardio Kft. 1996-ban alakult azzal a szándékkal, hogy részt vegyen a magyar egészségügy fejlesztésében és minőségének, illetve hatékonyságának javításában. A cég az elmúlt években megszerezte az ISO 9001:2001 minősítését, valamint a NATO minősített beszállítói kvalifikációt is.

A Társaság vagyoni és pénzügyi helyzete stabil, gazdálkodása évről évre nyereséges, működése során likviditási problémákkal nem kellett szembe néznie. Működéséből származó eredményét fejlesztésekre fordítja, így kíván hozzájárulni az egészségügy számára fontos eszközök könnyebb beszerzéséhez. A beszállítás könnyítésére és korszerűsítésére 2012-ben készült el Nagytarcsán saját logisztikai központjuk, erre nagyságrendileg 460 millió forintot fordítottak. Tavalyi bevételük 2564 millió forint, nyereségük 221 millió forint volt, idén várhatóan háromezer-millió forint lesz. Hat orvost, kutatót foglalkoztatnak, az oktatásban a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara Képalkotó Diagnosztikai Analitikus és Orvostechnikai Tanszékének két évfolyamnyi hallgatója vesz részt. Nagy érdeklődésre számítanak, különösen a szomszédos országokból az oktatás iránt is.

Szóljon hozzá!