ZETApress

hírportál

Hasznos tippek szemüvegeseknek

A szemüveg költséges használati tárgy, ezért joggal várhatja el, hogy éveken át örömét lelje benne. Ha megszívleli az alább feltüntetett tanácsokat, biztos lehet benne, hogy szemüvegét még hosszú ideig élvezheti.

A keret tisztításánál vigyázzon, hogy a lencséket ne érje fizikai behatás. Szemüvegét ne lencsével lefelé tegye le, mert felületük megkarcolódhat. Ennek megelőzésére ma már léteznek olyan bevonatok, amelyek tartósabbá teszik a műanyag lencsét, megnövelik azok élettartamát. Az utóbbi évek legjelentősebb fejlesztései által a szemüveglencse olyan felületkezelést kaphat, amely által akár háromszor karcállóbbá válik.

A modern keretek strapabíró anyagokból készülnek, mégis előfordulhat, hogy megsérülnek, mert a kényelmes viselet elérése érdekében sokszor igen vékonyak és könnyűek. Amikor leveszi szemüvegét, két kézzel fogja meg a száránál, különben eldeformálódhat. Ezt követően elvégezheti a keret tisztítását langyos, esetleg folyékony szappanos vízben puha törlőkendő segítségével.

A lencse tisztításakor először öblítse le a szemüvegét folyó, langyos víz alatt, hogy a kemény, karcolásokat okozó porszemektől megtisztítsa. A zsíros foltok eltüntetésére használjon folyékony szappant. Törölje meg a lencsét egy tiszta, puha törlővel, amelyet optikusánál vásárolhat.

A kendőket ajánlatos időnként kimosni, öblítőt azonban ne használjon tisztításukkor, mert az öblítő homályos réteget hagyhat a lencsén. Papírzsebkendő és papírtörlő nem alkalmas a szemüveg tisztítására, mert ezek durva farostokat tartalmaznak, melyek tartósan károsíthatják a lencséket.

Ultrahangos tisztítás és kisebb szemüvegszerviz

A rendes éves szemvizsgálat során, praktikus dolog látszerészénél elvégeztetni a szemüveg ultrahangos tisztítását. Ez a szemüveg tisztításának gyors és hatékony módszere. Az ultrahang rezgései még a legnehezebben eltüntethető piszkot is lekoptatják a lencséről, még az egyébként nehezen elérhető helyekről is.

Látszerészétől kérhet egy kisebb szemüvegszervizt is. Ilyenkor minden csavart meghúznak, a szárakat kiegyenesítik, az orrnyerget beállítják, hogy szemüvege ismét tökéletesen illeszkedjen arcára. Ha szemüvegét nyomás vagy ütődés éri és eldeformálódik, célravezetőbb nem saját kezűleg próbálni megjavítani, hanem optikusra bízni a beállítást, aki rendelkezik az ehhez szükséges eszközökkel.

Tárolásra ne durva, kemény felületű helyet válasszon. Szemüvegét ne a lencse domború oldalára tegye le Használjon megfelelő méretű, kemény szemüvegtokot, ez adja a legjobb védelmet szemüvegének. Az agresszív kémiai anyagok a lencsékben maradandó károsodást okozhatnak. Igyekezzen elkerülni szemüvege acetonnal, ammóniával, éterrel, ragasztóval, parfümmel, hajlakkal, háztartási tisztítószerekkel és rovarirtó szerekkel való érintkezését.

Lehetőleg ne tegye ki szemüvegét nagy hőmérsékletingadozásoknak. A lencsék és a keret más-más anyagból készültek, amelyek másképpen reagálnak a különböző hőmérsékletekre, így az extrém hőmérsékleti változások deformációt okozhatnak.

A Hoya Lens Hungary Zrt. a szemüveglencse gyártás és forgalmazás piacvezető vállalata Magyarországon. Kiváló alapanyagok, továbbfejlesztett lencsetervezés és magas standardoknak megfelelő felületkezelések biztosítják a Hoya termékek csúcsminőségét. A Hoya Lens Hungary Zrt. a japán Hoya optikai vállalat Vision Care üzletágának része. A Hoya Vision Care tevékenységének zászlóshajói az információs technológia, a látás és az életminőség javítása. Továbbiakról a honlapjukról olvashatunk.

Szóljon hozzá!