ZETApress

hírportál

Mérgező viszonyok

Vajon miért kerülünk bántalmazó kapcsolatba? Megjelent A nárcisztikussal egy ágyon című tanulságos és meghökkentő regény egy mérgező viszonyról dr. Szántó Szilvia tollából – tudtuk meg Sárréti Anita PR menedzsertől.

A mentálhigiénés segítő szakember küldetése, hogy beszéljen arról, amiről hallgatni szoktak, továbbá segítsen azoknak, akik szeretnének javítani az életminőségükön. Abban segít a fiatal felnőtteknek, hogy gyermek- és fiatalkori problémáikat ne cipeljék magukkal felnőtt életükben, hanem megoldhassák őket, és teljes életet élhessenek. A szakértő hisz abban, hogy az önmagunkkal szembeni őszinteség, és az önmagunk feltárásába vetett energia mindig megtérül. Ebben a felfogásban írta meg A nárcisztikussal egy ágyon igaz történeten alapuló regényt, amelyben a főszereplő, Jázmin életén keresztül megmutatja egy bántalmazó kapcsolat működését és a családi gyökereket is, ahol rendszerint jelen vannak a bántalmazás csírái.

A családokban a bántalmazás gyakran rejtett módon jelenik meg, olyan formában is, amire elsőként nem is gondolnánk. A szakember példaként megemlíti, hogy rendkívül káros, ha a szülő a társával kapcsolatos nehezteléseit a gyerekével osztja meg. Ettől ugyanis a gyermek úgy érezheti, hogy ő nem elég jó, hiszen mindkét szülőből lett, és ha az egyik szülő szidja a másikat, akkor azt úgy élheti meg, hogy őt szidják, és vele van baj. Ez önértékelési problémákhoz, szorongásokhoz vezethet.

Az is megterhelő lehet a gyermek/fiatal számára, ha olyan feladatokat kell rendszeresen végeznie otthon, ami a felnőttek dolga lenne: házimunka, takarítás, főzés, illetve kisebb testvérek gondozása, felügyelete, tanulás velük. Természetesen nem egy-egy alkalomról beszélek, hanem gyakori helytállásról. Ilyenkor a gyermek nem élheti a saját önálló életét, elveszik tőle a spontaneitás lehetőségét, sokkal önállóbbá kell válni mint a kortársainak, ez koravénné teheti. A későbbiekben önmagát háttérbe szoríthatja, perfekcionista lesz, és sérülhet az önbecsülése is. Ezzel komoly megterhelésnek van kitéve. Gyakran választ olyan partnert, aki alárendelődést vár tőle.

Azonban nem csak az probléma, ha valaki gyermekként kevés jóban részesül, hanem az is, ha túl sokban: ő lesz a világ közepe, vagy elkényeztetik. Ha egy gyermek ahhoz szokik hozzá, hogy az van, amit ő akar, ő irányít, akkor torzul a személyisége, énközpontú lesz. Számos alkalmazkodási nehézséggel kell majd szembesülnie fiatalként vagy akár felnőttként, amikor kiderül a világról, hogy nem az ő szabályai szerint működik. Arról nem is beszélve, hogy a gyermek nem tudja megélni a biztonságot, ha a szüleit ő irányítja – hangsúlyozza dr. Szántó Szilvia.

Az elkényeztetés esetében a szülő a gyermeke helyett – gyakran csupán jó szándékból – megtesz olyan dolgokat, amire a gyermek az életkorának megfelelően igenis képes lenne. A szülő így túl kevés felelősséget ruház a gyermekére, és akadályozza a fejlődését. Ha a gyermek helyett a szülő cselekszik, azzal azt üzeni neki, hogy ő nem tudja megtenni az adott feladatot, avagy a szülő nem bízik benne, hogy képes rá. Az ilyen fiatal később önbizalomhiányos lesz, hiszen nem tanult meg megküzdeni a céljaiért, nem tud döntéseket hozni, és nem/vagy nehezen tud kiszabadulni a szülőtől függő, kiszolgáltatott helyzetéből. Gyakran felnőtt korára is a mamahotel lakója marad, és mivel nem tud szembenézni az élet kihívásaival, menekülőútvonalakat választhat, például szenvedélybeteggé válik.

A fenti rejtett bántalmazások kezelésének a módja a határok meghúzásában rejlik és a felnőtt létbe való megérkezéssel: az önállóság és a felelősség kialakításával, felvállalásával. Ha úgy érezzük, hogy ehhez segítségre van szükségünk, keressünk fel szakembert! Küldetésem, hogy segítsek, hogy a fájdalmas családi terhek ne öröklődjenek tovább a következő generációkra. Hiszem, hogy van lehetőség megszakítani a felmenőktől érkező mintákat olyan módon, hogy szembenézünk velük, feldolgozzuk őket, és teszünk azért, hogy ne adjuk ezeket tovább a szeretteinknek – emelte ki a szakember, aki egy igen érdekes és tanulságos könyvet írt ebben a témában.

A nárcisztikussal egy ágyon – Vannak kapcsolatok, amelyekkel önmagad bántalmazod című, igaz történeten alapuló regénye abban nyújthat segítséget, hogy a főszereplő, Jázmin életén keresztül felfedi egy mérgező kapcsolat jellemzőit, és megismerjük azt az utat is, ahogyan megmutatkozik az elnyomó személyiségek iránti tudattalan vonzódás miértje. Mit nyújt a regény?

Kendőzetlenül írja le egy férfi és egy nő találkozását, különleges, titkos viszonyulását egymáshoz,
hitelesen és bátran tárja fel a szexuális bántalmazó és áldozata kapcsolatának tipikus aspektusait,
bemutatja, hogy a bántalmazóba vetett hit, az ő értékességének illúziója hogyan teszi manipulálhatóvá és kontrollálhatóvá a reménykedő bántalmazottat,
egy igaz történeten alapuló fordulatos, izgalmas cselekményt, amelybe bevonódik az olvasó.

Szóljon hozzá!