ZETApress

hírportál

Koronás tabletta

Optimista előrejelzések szerint még idén hozzáférhető lesz a Pfizer koronavírus elleni tablettája, ami áttörést hozhat a COVID-19 okozta betegség kezelésében – tudatták a hírportálok.

Mérföldkő lehet a koronavírus elleni küzdelemben egy tabletta, amelyet kifejezetten a SARS-CoV-2 vírus legyőzésére fejlesztett ki a Pfizer – számolt be róla a brit Telegraph. Az Egyesült Államokban és Magyarországon elsőként engedélyezett és forgalomba hozott COVID-19 elleni vakcinát gyártó vállalat már meg is kezdte a humán klinikai tesztelést: Belgiumban és az Egyesült Államokban hatvan 18-60 év közötti egészséges önkéntest vontak be a fázis I. vizsgálatba.

A Telegraph értesülései szerint a szert állatokon már tesztelték, és mivel sem használata során, sem utána nem merült fel aggodalomra okot adó egészségügyi hatás, vagy mellékhatás, elindulhatott a klinikai vizsgálatok humán szakasza, ami három fázist ölel fel, és a tervek szerint 145+28 napot vesz majd igénybe. A jelenlegi szakaszban többek között az emberi szervezet számára tolerálható dózist vizsgálják (önmagában és a HIV-kezeléshez használt Ritonavir gyógyszerrel kombinálva), valamint a lehetséges mellékhatásokat, és azt, hogyan érzik magukat a tesztalanyok a szer bevétele után. A klinikai vizsgálatok harmadik fázisban már több tízezer emberen tesztelik majd tabletta és folyadék formájában a szert. Optimista előrejelzések szerint – amennyiben minden az előzetes várakozásoknak megfelelően alakul -, még idén engedélyezhetik használatát.

Az Oxfordi Egyetem összehasonlító kutatások keretében vizsgálta a Pfizer-BioNTech- és az AstraZeneca-vakcinát, és érdekes eredményekre jutottak. Előbbi például erősebb immunválaszt generál, de az AstraZeneca oltóanyaga által kiváltott védelem hosszabb ideig áll fenn az eredmények szerint.

De pontosan mit is tesztelnek? – A tabletta más összetevők mellett tartalmaz egy fehérjetermészetű molekulát, a PF 07321332 kódnevű vírusellenes proteáz inhibitort – a HIV-1-fertőzött felnőttek kezelésében alkalmaznak proteáz inhibitort, hogy meggátolja a fertőzött sejtek vírustermelését -, amit úgy alakítottak ki, hogy megakadályozza a vírus orrban, torokban és tüdőben történő elszaporodását.

A Pfizer bizakodó

Az amerikai gyógyszeripari vállalat kutatói bíznak benne, hogy ez a tabletta hozhatja majd meg a régen várt áttörést, hatékony megoldást nyújtva a koronavírus-fertőzés otthoni kezeléséhez. A gyógyszer szedését a fertőzés első jeleinek észlelésekor kell elkezdeni, így elkerülhetővé válik, hogy a beteg kórházba kerüljön, vagy kritikus állapotban azonnali ellátást igényeljen – közölte Mikael Dolsten, a Pfizer vezető tudományos munkatársa.

Ezt a vírusellenes szert gyakorlatilag a semmiből hoztuk létre, a járványhelyzet szülte – ismertette az előzményeket Dafydd Owen, a Pfizer gyógyszer-kémiai igazgatója nemrégiben, egy szakmai előadáson hozzátéve: a vegyület első pár milligrammját július végén készítették, október végére pedig a rendelkezésre álló mennyiség 100 grammra duzzadt fel. Ahhoz, hogy eddig eljussanak, 210 kutató munkája kellett.

Szóljon hozzá!