ZETApress

hírportál

Öregedésről értekeztek

Az orvostudomány nem árucikk ? vallja Papp György nemzetközi hírű andrológus professzor, akivel az Intercontinental Hotelban beszélgetünk. ? Professzor Úr! Ez a II. Európai Konferencia, amelyen vagyunk, az öregedéssel kapcsolatos összes orvosi ágazat együttműködésével foglalkozik. Jól fogalmaztam? ? kérdezte Szarvas István.

Igen. A konferencia az öregedő férfi témakörével foglalkozik, mindenféle aspektusból. Meglehetős komoly nemzetközi részvétellel zajlik és azzal a sajátsággal bír, hogy külön magyar szekciója is van andrológus, amely magyar szekcióban bőrgyógyász, endokrinológus, urulógus belgyógyász és kollégák tartottak előadást az öregedés különböző jellemzőiről. Ezeket a jellemzőket próbálja az orvostudomány szép lassan, csendesen önállóan kialakuló orvosi szakterület palettájára rendezni.

Egy kicsit engem megdöbbentett és itt utalok a professzor úr előadására, ahol a merevedési zavarról volt szó. Professzor úr körülbelül a következőket mondta: Sok probléma van, amelyeknek megvannak a megfelelő gyógymódjai, de ezekről most nem szólunk részletesen. Ugyanezt elmondhatom a többi előadásra, hogy a problémák megoldására kevés súlyt fektettek az előadók. Talán azért mivel az előadók a professzorok úgyis tudták a megoldást?

Inkább az alapkérdések tárgyalása volt itt az elsődleges cél. Helyesbíteni szeretnék: ezeknek a kérdéseknek a különböző szintjén meg van a maga orvosi megoldása. Természetesen az öregedő férfi szexuális zavarait a magyar andrólógia eredményesen kezeli, különböző módokon.

Ezen a konferencián most nem ezekről a már sokszor követendő gyógymódokról beszélünk, hanem arról mik azok a fiziológiai közös élettani történések, amelyek az öregedő férfiben a különböző szakmák területén együttesen jelentkeznek. Egy példát szeretnék mondani: az ér belhártyájának, az endotérnek az állapota gyakorlatilag ugyanolyan fontos az érelmeszesedésben, az agyi kerengésben, vagy bármely szervnek a haemodinamikájában, mint például a merevedés zavarának kialakulásában.

Azon túlmenően, hogy ezelőtt tíz évvel már volt egy nagy lépése az orvostudománynak az öregedés vizsgálata felé. Az öregedésben jelentkező betegségeket csomagként kezdte el figyelni és kezelni. az orvostudomány. Most még mélyebbre igyekszik menni. Az öregedés korlapjain próbálja megcélozni az öregedés alapjait, megtalálni azokat a közös lehetőségeket, amelyekkel eredményesen lehet kezelni egy később kialakított terápiával.

A konferencia egyik bőrbetegségekkel foglalkozó előadásban azt hallottuk, hogy komoly problémát okoz, hogy az Országos Egészségügyi Pénztár nem támogatja ezeknek a betegségeknek a gyógyítását. Azt tudom, hogy ennek a konferenciának nem a feladata, hogy a pénzügyi támogatásokkal foglalkozzon. A másik, amit kérdeznénk, hogy van-e különbség az amerikai és a magyar viszonylat között az öregedéssel kapcsolatos betegségek terápiájánál?

A terápiáknak, hogyha csak nem valami különösen gépi, vagy eszközigényes dologról van szó, viszonylag a magyar orvostudomány hamar alkalmazza. Ha csak a lombikkérdésre utalok, két évvel a világ első lombikalkalmazása után Magyarországon alkalmazták már.

Említhetném a merevedési problémákra alkalmazott kaverno injekciót, de folytathatnám a sort. Magyarországon az orvostudomány területeinek megvannak a maga problémái. Az OEP finanszírozás problémaként gyakran visszatér. Igaz, hogy most egy bőrgyógyász professzor kolléga hozta elő, de bármelyikünk beszélhetett volna olyan területről, amely nem kellő módon finanszírozott. Tudomásul vesszük, hogy az ország ilyen szegény. Ugyanakkor azt mondom azoknak, akik az országot vezetik, hogy tudomásul kell venni, hogy az orvostudomány nem olyan módon árucikk mint mástermelő ipari ágazat.

Professzor Úr! Ezen konferenciának az anyagai, következtetései milyen folyóiratban fognak megjelenni? Olvashatjuk-e őket magyarul?

A konferenciát szervező nemzetközi társaságnak van egy rendkívül jól kvalifikált magas színvonalú folyóirata, ahol megjelentetjük. A Magyar Andrológiában is szívesen látom ezeket a cikkeket. Meg fogom beszélni a szerkesztő kollégákkal, hogy csináljunk egy különszámot.

Szóljon hozzá!