ZETApress

hírportál

1990-től az egészségért

COVID idején se álljunk meg! Április 10-én szombaton immár 29. alkalommal tartják meg a Nemzeti Rákellenes Napot – tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

A szervező Magyar Rákellenes Liga ismét emlékeztet arra, hogy a daganatos betegségek megelőzése jórészt a saját kezünkben van, és számos programot is kínál ehhez. Mindemellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a legfrissebb nemzetközi adatok szerint a 2020-as lezárások alatt 40%-kal csökkent a diagnosztizált rákos esetek száma!

Magyarországon 1993. óta április 10-e a Nemzeti Rákellenes Nap, melynek szervezője a kezdetektől a Magyar Rákellenes Liga. A dátum a hazai rákkutatás úttörőjének és az Országos Rákbizottság megalakítójának, dr. Dollinger Gyulának a születésnapja.

Az idei esemény szomorú apropója a több, mint egy éve tartó járványhelyzet, ami komoly nehézségeket okoz az egészségügyi ellátásban. Különösen igaz ez az egészségügyi ellátásra szorulókra, azon belül is a daganatos betegséggel küzdőkre.

A pandémiát megelőzően a daganatos betegségek egyes típusainál a halálozási arány stabilizálódott vagy éppen csökkenni kezdett. A daganatos betegek ellátása javult és egyre több kezelés vált elérhetővé, illetve a betegek is egyre nagyobb figyelmet fordítottak a megelőzésre és szűrésekre. A járvány azonban világszerte súlyosan hátráltatta (hátráltatja) a daganatos betegségek felderítését és megnehezítette, késleltette a kezeléseket.

Egy most megjelent tanulmány szerint egy megvizsgált olasz tartományban a 2020-as lezárások alatt 40%-kal csökkent a rákdiagnózisok száma a 2018-19. években mértekhez képest. A legnagyobb csökkenést a prosztata, a hólyag és a vastagbél daganatok esetében tapasztaltak, és ez sajnos nem azt jelenti, hogy megbetegedések száma ennyivel csökkent volna.

A British Medical Journal folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány pedig azt is kimutatta, hogy a daganatos betegségek kezelésének már 4 héttel történő késése is bizonyíthatóan növeli a halálozást! A kutatók összesen több mint 1,2 millió beteget érintő, 34 db tanulmány megvizsgálásával megállapították, hogy legalább 13 daganatkezelés típusnál, minden 4 hetes késlekedés, átlagosan 6-8 százalékos halálozás növekedéssel jár, de pl. a méhnyakrák adjuváns sugárterápiájának 4 hetes késése 23%-kal növeli a mortalitást!

Részben a fenti, elkeserítő adatokra is válaszul az Európai Rákbetegek Szövetsége (European Cancer Patient Coalition) 3 pontban fogalmazta meg, hogy a daganatos betegek helyzetének javítása érdekében a kormányoknak mit kell megtenniük:

Gondoskodjanak arról, hogy a betegek biztonságosan hozzáférhessenek a diagnózishoz és a kezeléshez.
Határozzák meg a járvány daganatos ellátásra gyakorolt hatásait, és változtassanak úgy, hogy ezek a károk enyhüljenek.
Hosszútávon biztosítsák az erőforrásokat a megfelelő és biztonságos ellátásokra.

A kezdeményezést eddig már több mint 240 szervezet támogatta aláírásával, köztük a Magyar Rákellenes Liga is, az Európai Rákbetegek Szövetségének tagja. Ami az egyéni felelősségvállalást illeti, az Európai Rákellenes Kódex segít nekünk abban, mit tehetünk a kockázat csökkentéséért. A mostani helyzetünkben ennek a legmegvalósíthatóbb formája a mozgás.

A Liga több pandémia-kompatibilis kezdeményezéssel is készül április 10-re. 30 perces közös mozgásra – sétálásra, futásra, kirándulásra, rollerezésre, táncra, kerékpározásra vagy egyéb mozgásra – invitálnak mindenkit. Az eseményre mindenkit várnak, aki támogatni szeretné rákellenes programjaikat, a 30 perc mozgás április 10-én szombaton, napközben bármikor teljesíthető. Annyit kérnek csupán, hogy mindenki egyedül, vagy csak a vele egy háztartásban élőkkel induljon útnak a járványügyi ajánlások figyelembevételével. Másfelől kérnek mindenkit, hogy regisztráljon, és tudassa, hogy ki(k)ért sétál, mozog! Az ingyenes regisztráció idekattintva érhető el.

Az idei Nemzeti Rákellenes Napon ismét sor kerül a hagyományos betegtájékoztató előadásra, ezúttal ismét egy online interaktív esemény formájában. A fej-nyaki daganatokról, tart előadást dr. med. habil. Karosi Tamás PhD c. egyetemi docens, osztályvezető főorvos, oktatási-, kutatási- és tudományos igazgató, aki a felmerülő kérdésekre is szívesen válaszol. Az előadáson történő részvételhez előzetes regisztráció szükséges, melyet idekattintva tehetnek meg.

A Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezete kezdeményezésére online jótékonysági edzésekre is sor kerül. A kezdeményezéssel országszerte minél többeket szeretnének rávenni arra, hogy otthoni, biztonságos körülmények között rendszeresen eddzenek szakszerű szakmai segítséggel úgy, hogy egy-egy edzésükkel saját egészségvédelmük mellett másokon is segítsenek. A Liga kiemelten fontos feladatnak tartja a Gödöllői Alapszervezet által végzett, a rák megelőzésére irányuló ifjúsági felvilágosító munkát, amellyel már nagyon korán megismerkedhetnek a fiatalok a rákbetegség jeleinek felismerésével, megelőzésével, az egészséges életmód és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságával. Erről Facebook-oldalukon olvashatunk.

Szóljon hozzá!