ZETApress

hírportál

VOSZ-állásfoglalás

Szombaton éjjel megjelent a Kormány 106/2021. (III. 05.) számú rendelete az egészségügyi szolgálatra berendelés és az egészségügyi szolgáltatás biztosításának veszélyhelyzeti különös szabályairól.

Ez a szabályozás nagymértékben érintheti a vállalkozó orvosokat, az őket foglalkoztató vállalkozásokat, kisebb- és nagyobb magán-egészségügyi szolgáltatókat, végső soron az egész szektort – tudatta a VOSZ.

Egész hétvégén égtek a telefonvonalaink, sok tagszervezet érdeklődött, hogy mi a véleményünk, ezért jelen közlemény formájában tudatjuk a nyilvánossággal a VOSZ Egészségügyi Szekció vezetésének az álláspontját. Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi kritikus helyzetben a legfontosabb az lehet, hogy mindenki megőrzi a nyugalmát, még ha ez nem is olyan könnyű a nehéz napokban, és fő feladatunkra, a beteg emberek ellátására koncentrálunk.

Az egészségügy tényleg minden fronton harcban áll, és ilyenkor a mi tagszervezeteink nem szakértői konzultációt ajánlanak a kormánynak, hanem segítő kezet a frontvonalon, mert nem világmegváltó ötletekre, hanem felgyűrt ingujjakra van szükség. Vállalkozó háziorvosok küzdenek naponta, és a nagyobb cégek is kiveszik oroszlánrészüket a harcból. Van aki közvetlenül részt vállalt a Covid betegek fekvőbeteg ellátásból, van aki olyan állami feladatokat vesz át, amelyek most a háttérbe szorultak a túlterhelt állami rendszerben, van aki oltópontokat üzemeltet, és van aki ingyen szűri az óvodai és bölcsődei dolgozókat, stb.

A lényeg, hogy tagszervezeteink különböző módon, és legjobb képességük és lehetőségeik szerint vesznek részt a járványhelyzetből adódó teendőkből. Mint vállalkozói érdekképviselet, külön üdvözöljük azt a kormányzati szándékot, ami az utólagos kártalanítás lehetőségét megnyitva, reményt ad a felmerülő óriási extra költségek legalább utólagos kompenzációjára. Mindenkinek erőt, kitartást és jó egészséget kíván az előttünk álló napokhoz és hetekhez: dr. Fábián Lajos Károly, az Egészségügyi Szekció elnöke, továbbá dr. Varga Péter Pál és dr. Babai László elnökségi tagok.

Szóljon hozzá!