ZETApress

hírportál

Félmillió COMIRNATY

Megérkezett Magyarországra az ötszázezredik adag COMIRNATY vakcina. A megszokott és megbízható heti beszállításoknak megfelelően, ma újabb, több mint 85 ezer adag Pfizer-BioNTech COVID-19 elleni vakcina érkezett Magyarországra – tudatta Magyar Henrietta vállalati kapcsolatok & kommunikációs vezető.

Ez már a nyolcadik magyarországi szállítmány a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett, COMIRNATY nevű oltóanyagból, ezzel a vállalat által Magyarországra szállított vakcina adagok mennyisége meghaladta a félmilliót.

A Pfizer és a BioNTech által fejlesztett COMIRNATY az első feltételes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező COVID-19 elleni oltóanyag volt az Európai Unióban, amelyet a 16 éves vagy annál idősebb populáció aktív immunizálására, a SARS-CoV-2 vírus okozta COVID-19 fertőzés megelőzésére használhatnak az országok.

Az első szállítmány 2020. december 26-án érkezett az országba, és ezt követően minden héten újabb vakcina adagok érkeztek, hogy segítsék a koronavírus elleni küzdelmet. A két vállalat folyamatosan bővíti a gyártási kapacitását és ennek köszönhetően a jelenlegi előrejelzések alapján 2021 végéig kétmilliárd adag vakcinát biztosít majd a koronavírus elleni globális küzdelemhez. Az Európai Unió egyelőre 300 millió adag vakcinát kötött le és további oltóanyag mennyiségek 2021-re szóló megrendeléséről jelenleg is folyik az egyeztetés a vállalatok és az Európai Bizottság között.

A jelenleg érvényben lévő megállapodások értelmében, 2021. végéig 6,6 millió adag COMIRNATY vakcina érkezik Magyarországra. Az egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint Magyarországon eddig 289.042 ember kapta már meg az első védőoltását, ebből 280 ezren a Pfizer-BioNTech vakcináját vehették fel. Az oltottak közül több mint százezren már második dózist is megkapták.

A Pfizer és a BioNTech az elmúlt hetekben bővítette európai gyártási kapacitását, így a vállalatok az eredetileg egyeztetett ütemterv szerint teljesítik az Európai Unióba irányuló szállításokat, a második negyedévtől kezdve pedig jelentősen megnövelik a szállított vakcina dózisok számát. – Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy alig másfél hónappal a december 21-i EMA jóváhagyást követően 2021. február elején már több mint félmillió adag COMIRNATY oltóanyaggal járulhattunk hozzá a koronavírus a járvány megfékezéséhez hazánkban – mondta dr. Vereckei Péter, a Pfizer magyarországi ügyvezetője.

A 95%-os hatékonyságú COMIRNATY vakcina az első olyan vakcina, amelyet egy nagyszabású klinikai vizsgálat keretében, több mint 44 ezer résztvevő bevonásával fejlesztettek ki, és kevesebb, mint egy év alatt elsőként kapta meg a használati engedélyt a világjárvány elleni küzdelemben. A koronavírussal kapcsolatos további híreinket idekattintva találják.

Szóljon hozzá!