ZETApress

hírportál

SM-ben is kell az oltás!

Egyre több sclerosis multiplex beteg él közöttünk. Ki kell állnunk önmagunkért! Orvosszakmai ajánlást küldött Deli Mónika sajtóreferens az SM betegek koronavírus elleni védőoltásáról.

Egyre fiatalabb korban diagnosztizálják az idegrendszer gyógyíthatatlan betegségét, a sclerosis multiplexet, a betegek életkilátásai pedig folyamatosan javulnak, ezáltal is egyre több SM beteg él közöttünk. Az SM betegek számára a koronavírus elleni védőoltásokról kiadott orvosszakmai állásfoglalást is közli az internetről is ingyenesen letölthető Multiplex Magazin.

Önmagában az agy és az idegrendszer károsodását okozó sclerosis multiplex nem jelent ellenjavallatot a Magyarországon elsőként használni kezdett mRNS-alapú koronavírus elleni védőoltásokkal szemben. Amint a közzétett, a jövőben rendszeresen frissíteni tervezett neurológiai állásfoglalásban áll, az SM gyógyszerek egy része ugyan csökkentheti a vakcinák hatásosságát, de a szakorvosok egy alacsonyabb fokú védelmet is jobbnak tartanak a semminél. Akinél viszont az SM miatt a közelmúltban állapotrosszabbodás zajlott és/vagy nagy dózisú szteroid terápiában részesült, mindenképp egyeztessen kezelőorvosával, hogy mikortól javasolt számára a védőoltás beadása. Az SM betegeket kezelő szakorvosok állásfoglalásának további részletei az internetről is letölthető Multiplex Magazinban olvashatók.

A lap ír annak hátteréről is, hogy nő a sclerosis multiplexes betegek lélekszáma. A betegszám növekedése abból is adódik, hogy a diagnosztika fejlődésével és az egészségügyi ellátásokhoz való növekvő hozzáféréssel egyre fiatalabb korban felismerik az SM betegséget. A korai kezelések általánossá válásával pedig nemcsak az életminőség tartható fenn nagyobb eséllyel a korábbinál jelentősen hosszabb távon, hanem az életkilátások is javulnak. A javuló eredmények ugyanakkor újabb kihívásokat is hoznak. Miután egyre több az idősebb SM beteg, nekik az idő előrehaladtával egyre több népbetegségnek számító társbetegséggel is együtt kell élniük, így az SM kontrollja mellett a társuló más betegségek kordában tartását sem szabad elhanyagolni.

Amint B. Papp László főszerkesztő sorolja, a lapszámban foglalkoznak az autoimmun betegek immunrendszerének védelmével, a nem megfelelően csillapított fájdalmak talaján kialakuló krónikus fájdalom szindrómával, az SM civil betegszervezetek előtt álló kihívásokkal, bemutatják a Nyíregyházán működő SM rehabilitációs ház fejlesztéseit és a sorstársak számára ingyenesen elérhető szolgáltatásokat.

A sclerosis multiplex lényege, hogy az immunrendszer az idegszálakat szigetelő myelinhüvelyt idegenként azonosítja és károsítja. Az idegrendszer károsodásának mértéke és üteme határozza meg egy-egy SM beteg sorsát. Magyarországon mintegy 10 ezer SM beteg él, a betegség rendszerint fiataloknál jelenik meg, nőknél gyakrabban fordul elő. Meggyógyítani még nem tudják, a mielőbb megkezdett gyógyszeres kezelés ad reményt, hogy a betegek minél hosszabban élhessenek minél jobb állapotban. Az ingyenes Multiplex Magazin eljut országszerte a neurológiai osztályokra, a területi betegszervezetekhez, illetve minden lapszám teljes terjedelmében, szabadon letölthető a weboldalról is.

Szóljon hozzá!