ZETApress

hírportál

Számít a véleményünk!

Számít, hogy mire számíthat! Mától nyilvánosan értékelhetjük az egészségügyi ellátást. Január 28-tól minden köz-finanszírozott szakellátásban részesülő páciens és hozzátartozója közvetlenül megoszthatja véleményét az ellátásról a jobbulast.info weboldalon – tudtuk meg az délelőtti online sajtótájékoztatón és kerekasztal-beszélgetésen.

Alulról jövő kezdeményezésekkel is lehet változásokat elérni és fejleszteni az egészségügyi ellátást – vallja a Jobbulást! Alapítvány. A páciensektől érkező reakciók egyrészt rávilágíthatnak az intézményi szinten megoldható, de mindeddig rejtve maradt problémákra, a nagyobb léptékű kérdésekre pedig releváns adatokkal alátámasztva hívhatják fel a döntéshozók figyelmét.

A vélemények alapján konkrét intézményekről, szakterületekről kapunk tájékoztatást. A 10 kérdés összességében vizsgálja a páciensek és hozzátartozóik ellátásban tapasztalt élményét. Kitér a higiéniai, személyi és tárgyi körülmények értékelésére.

Szakértő kezekben vagyunk

A két hónapos nyári pilot időszakban 8 szakrendelőben folyt a tesztelés. A közel 500 visszajelzés döntő többsége pozitív volt. Az ötös skálán osztályozható válaszok átlaga 4,74. Legmagasabb pontszámok a szakértelemre vonatkozó kérdésre érkeztek.

Szeretnénk hangot adni a pácienseknek, ezáltal szemléletváltást előidézni az egészségügyben. Ma már mindennapos, hogy szállásfoglalás, vagy bármilyen vásárlás után elmondjuk véleményünket. Tudjuk, hogy a szolgáltatók számára fontosak a visszajelzések és ezek mentén tervezik fejlesztéseiket. Ezt a szemléletet szeretnénk meghonosítani az egészségügyben is – foglalta össze hosszútávú elképzeléseiket dr. Pákó Judit, az Alapítvány kuratóriumának elnöke. – Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a pozitív értékelések is megjelenjenek, hiszen legtöbbször a negatív tapasztalatokból lesz hír. A partneri kommunikáció és a pozitív visszacsatolás viszont óriási motivációt jelenthet az ellátóknak – tette hozzá a szervezet vezetője.

Dr. Czermann Imre, a pilotban részt vevő Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat vezetője azt vallja, hogy a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen a betegek bizalma és együttműködése. Önmagában az is bizalomépítő, hogy kíváncsiak vagyunk a véleményükre, sőt mások tapasztalatait is megismerhetik. Minden vezetőnek kötelessége a hosszú távú célok kitűzésén kívül minden apró észrevételre is figyelni, majd tervezni, cselekedni és az újabb visszajelzések alapján korrigálni.

A kezdeményezés nem áll meg a jó gyakorlatok és a problémák feltárásánál. A visszajelzések alapján szükségesnek tartott beavatkozásokhoz támogatást is nyújt a kórházaknak és szakrendelőknek a Jobbulást! Alapítvány. Érintésmentes fertőtlenítőszer-adagolók és várótermi padok már a tesztüzemmód eredményeképpen beszerzésre kerültek a projektben részt vevő intézményeknél. – Azzal, hogy hangot adunk a pácienseknek, nagy lépést teszünk az értékalapú egészségügy, a minőségibb ellátás felé – foglalta össze az Alapítvány vezetője.

Szóljon hozzá!