ZETApress

hírportál

Megjött az újabb adag

Megérkezett a második adag COMIRNATY vakcina Magyarországra. A kora reggel repülővel érkezett közel 70 ezer adag vakcinát tartalmazó szállítmány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a UPS közreműködésével jut el az országos oltópontokra – tudatták sajtósaik.

A Pfizer és a BioNTech által fejlesztett COMIRNATY lett az első feltételes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező COVID-19 elleni oltóanyag az Európai Unióban, amelyre az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Bizottság is engedélyt adott a 16 éves vagy annál idősebb populáció aktív immunizálására, a SARS-CoV-2 vírus okozta COVID-19 fertőzés megelőzésére.

Az Európai Bizottság korábbi bejelentése értelmében minden EU tagállam, így Magyarország is december 26-án kapta meg az első vakcina adagot. A ma érkezett második, közel 70 ezer adag vakcinát tartalmazó szállítmány a kétadagos oltási rendben csaknem 35 ezer fő részére elegendő oltást jelent. Magyarországra 2020-ban körülbelül 80 ezer adag vakcina beszállítása történt meg, ami 40 ezer ember oltására elégséges oltóanyagot jelent (figyelembe véve a két adagos oltási rendet).

Nagy öröm számunkra, hogy alig pár nappal a december 26-án érkezett jelképes szállítást követően ma, december 30-án már egy nagyobb, közel 35 ezer fő beoltására elegendő mennyiségű vakcinát hozhattunk Magyarországra – mondta dr. Vereckei Péter, a Pfizer magyarországi ügyvezetője. – A vakcinákat a ferihegyi repülőtérről partnerünk, a UPS közreműködésével juttatjuk el országosan a magyar kormány által kijelölt oltópontokra. Megtiszteltetés számunkra, hogy COMIRNATY nevű COVID-19 elleni vakcinánkkal hozzájárulhatunk a járvány megfékezéséhez hazánkban – tette hozzá az ügyvezető.

A COMIRNATY az első olyan vakcina, amely egy nagyszabású klinikai vizsgálat keretében, több mint 44 ezer résztvevő bevonásával került kifejlesztésre, és kevesebb, mint egy év alatt elsőként kapta meg a használati engedélyt a világjárvány elleni küzdelemben. A jelenlegi előrejelzések alapján arra számítanak a gyártók, hogy 2020-ban globálisan akár 50 millió, 2021-ben pedig akár 1,3 milliárd adag vakcinát tudnak előállítani. Az Európai Bizottság 2020-2021-re 200 millió adag vakcinát kötött le, és a szerződésben szereplő opcionális, 100 millió adag oltóanyag lehívása is megtörtént a tegnapi nap során.

A vakcina működése

A COMIRNATY egy úgynevezett mRNS vakcina. Ez azt jelenti, hogy amíg hagyományos vakcinák inaktivált vagy elölt vírusokat, vagy vírusrészecskéket tartalmaznak az immunválasz kiváltása érdekében, addig az mRNS vakcina egy üzenetet kézbesít a szervezet sejtjei számára, amely a tüskefehérje képzésére utasítja a sejteket. Ez a fehérje a koronavírus felszínén helyezkedik el és felelős az emberi sejtekben a fertőzés kialakulásáért. A sejtek tüskefehérje előállítása immunválaszt vált ki a szervezetben, többek között például a COVID-19 tüskefehérjére jellemző antitestek termelődését. A maximális védelemhez – 95%-os oltási hatásosság – két adagra van szüksége minden egyes embernek.

A vakcina elosztása

A globális egészségügyi válsághelyzet megoldása érdekében jelenleg a teljes vakcinakészlet a kormányzati szállítási megállapodások alapján kerül kiosztásra, amelyek legalább 2021 végéig érvényben lesznek.

Logisztika, minőségbiztosítás

A Pfizer hatalmas tapasztalattal és szaktudással bír a hűtési láncot igénylő szállítás terén, és jól felépített infrastruktúrával, többek között a vakcinák lejáratig történő tárolására alkalmas disztribúciós központokkal rendelkezik, hogy világszerte szállítani tudja a vakcinát. A vállalat szállítása rugalmas, épp-időben (Just-in-time) történő rendszerre épül, amely a fagyasztott injekciós üvegeket gyorsan a kijelölt oltópontig juttatja el, akkorra, amikor arra szükség van, minimalizálva ezzel a hosszú távú tárolás igényét az oltóponton.

A vakcina minőségének biztosítása érdekében különleges tervezésű, hőszigetelt szállítóládákat fejlesztett ki a Pfizer, amelyekben szárazjég segítségével hosszabb ideig biztosíthatják az ajánlott szállítási körülményeket (-90?C és -60?C között). A hőszigetelt szállítóláda, ha nem nyitják ki, ezt a hőmérsékletet 10 napig tudja tartani, ez lehetővé teszi a világ minden országába történő szállítást. Felengedés után az oltóanyagot tartalmazó üvegcse biztonságosan tárolható maximum 5 napig (max. 120 óráig), hűtött (2-8°C) körülmények között. Egy gördülékeny oltóprogramban ez az idő elegendő arra, hogy praktikusan használható legyen az oltás. Koronavírussal kapcsolatos további hírek idekattintva olvashatók.

A Pfizerről:

A Pfizer szakértelmével az 1960-as évektől kezdve, önálló vállalatként pedig 1991 óta van jelen Magyarországon. Gyógyszereink és oltóanyagaink több mint 25 éve megkerülhetetlen szereplői a magyar gyógyszerpiacnak, jelenleg mintegy 80-féle Pfizer-készítmény érhető el hazánkban, több mint 200 különféle kiszerelésben. Büszkék vagyunk arra, hogy 2015-ben 1,2 milliárd forinttal, 2016-ban pedig már 1,5 milliárd forinttal járultunk hozzá a magyar egészségügy működéséhez, ahhoz, hogy a hazai betegek is részesülhessenek a világban ma legkorszerűbbnek számító terápiás eljárásokban. A világ egyik legnagyobb klinikai vizsgálati szponzoraként különösen fontosnak tartjuk, hogy a vállalat globális kutatásainak egy része Magyarországon, a hazai szakemberek közreműködésével valósuljon meg. Több mint 200 hazai klinikai vizsgálati helyszínen több tucat vizsgálatot folytatnak a magyar szakemberek, ezzel a Pfizer a hazai klinikai kutatások egyik kiemelt partnere. Ennek köszönhetően mára már ezer feletti azon betegek száma, akik részt vesznek a több száz szakember vezetésével zajló hazai klinikai vizsgálatainkban.

Szóljon hozzá!