ZETApress

hírportál

Elkezdődtek az oltások

Kora reggel lépte át a magyar határt az első vakcina-szállítmány. Magyarországra az Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcina érkezett. A hegyeshalmi átkelőről rendőri biztosítás mellett elsőként a Dél-pesti Centrumkórházba szállították a vakcinákat.

A Pfizer-BioNTech vakcinából a DPC után a budakeszi Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába szállítottak.

Az Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek 21 napos eltéréssel két oltást kell beadni. Az első vakcinaszállítmányt a következő hetekben újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa ma beadta az első koronavírus elleni védőoltást Magyarországon Kertész Adriennek. Az Infekciókontroll Osztály vezető főorvosnője elmondta: régóta várta, hogy megkaphassa az oltást, mert ettől függ, hogy tovább tud-e biztonságban, nyugodtan dolgozni. 2021. I. felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása is – olvastuk a vírusportálon.

Az oltás biztonságos, már nagy számban oltottak azzal a világon, és alig volt szövődmény – jelentette ki a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója. Vályi-Nagy István örömét fejezte ki, hogy a 125 éves, eredetileg is fertőzőkórháznak épült Szent László Kórházban – amely a koronavírus-járványban első-vonalas intézmény volt, ahol a fertőzötteket ellátták -, kezdték meg az oltások beadását Magyarországon. Úgy látja, hogy a kollégái részéről is erősödik a bizalom az oltás iránt.

A ma megérkezett oltóanyagok felét az ismétlőoltásig elteszik egy -80 Celsius-fokos hűtőbe. Az oltás előtt ki kell tölteni az információs lapokat, beleegyezési nyilatkozatokat, az oltás után pedig 15-30 perces megfigyelés következik. Első körben a Dél-pesti Centrumkórház és a környező kórházak intenzív osztályain dolgozókat, majd a sürgősségin dolgozókat oltják, utána az általános osztályok dolgozóival folytatódik az oltás, mely veszélytelen és beadását követően 95%-ban kialakul a védettség – szögezte le Vályi-Nagy István arra buzdítva mindenkit – kollégáit és a lakosságot -, hogy oltassák be magukat!

Szóljon hozzá!