ZETApress

hírportál

Több százezer fertőzött

Tegnapról mára 4045 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 300.022-re nőtt a hazánkban beazonosítottak száma. Elhunyt 27 budapesti és 162 vidéki többségében idős, krónikus beteg, így a számuk 7914-re emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 93.323 fő.

Az aktív fertőzöttek száma 198.785, melyek 18%-a (35.745), az elhunytak 20%-a (1606) és a gyógyultak 23%-a (21.101) budapesti. 7295 koronavírusost ápolnak kórházakban, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 44.010-en vannak. A világi fertőzöttek száma 75.736.362, az elhunytaké 1.675.963, a gyógyultaké 42.721.640 fő – olvasható a vírusportálon.

A családok és a vállalkozások érdekében a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett videóban, amelyben négy döntést ismertetett. E szerint a családok és a vállalkozások hitel-visszafizetési moratóriumát változatlan formában fél évvel, július elsejéig meghosszabbítják. A moratórium automatikusan hosszabbodik meg, csak annak kell felkeresnie bankját, aki a moratórium ellenére is törleszteni akarja hitelét – közölte a kormányfő.

Bejelentette továbbá, hogy a járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő, magántulajdonú buszos vállalkozásokra is. Elmondta azt is, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik.

A negyedik döntés pedig az, hogy a gyereket nevelő és gyereket váró családokat hatmillió forintig kedvezményes, maximum 3%-os kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből hárommillió forint vissza nem térítendő támogatás, amely a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét – ismertette a miniszterelnök.

Szóljon hozzá!