ZETApress

hírportál

Karma Pécsett

Antibakteriális kesztyűt fejlesztett a PTE és a Karma Pécsi Kesztyű – tudatta Kottász Gergely, a Pécsi Tudományegyetem Rektori Kabinet sajtóreferense.

Napjainkban hatalmas kockázatot jelentenek a lokális és világméretű fertőzéses megbetegedések. Ezek gyors terjedésének legfőbb oka a személyes kontaktus mellett a kórokozóktól hemzsegő felületek érintése, ugyanis a legtöbb kórokozó hosszú ideig képes a különböző felületeken fertőzőképes maradni. A Karma Pécsi Kesztyű és a Pécsi Tudományegyetem annak érdekében fogott össze, hogy e kórokozók legyőzésére hatékony, egyúttal komfortos megoldást találjon. Így született meg az Invisible Pro antibakteriális bőrkesztyű.

Felületfertőtlenítésre általában olyan vegyületeket használunk, mint például az etanol, izopropil-alkohol vagy a hidrogén-peroxid – adott rövid helyzetértékelést dr. Márk László, a PTE Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet kutatója, a projekt szakmai vezetője. – Ezek a felületre juttatva hatékonyan csökkentik ugyan a csíraszámot, azonban hatásuk legfeljebb néhány óráig mutatható ki. Az együttműködés során egy olyan újszerű, fizikailag és kémiailag stabil vegyületkeveréket és bőrimpregnálási technológiát fejlesztettünk ki, amely hosszú távon fejti ki antibakteriális hatását – hangsúlyozta Márk doktor.

A Karma Pécsi Kesztyű nemcsak egy kesztyűmárka, hanem egy gyártó cég, amely 30 pécsi szakemberrel készít bőrkesztyűket hagyományos kézi technológiával Európa neves márkái számára. Hornicz Bernadett, a családi vállalkozás gazdasági vezetője így emlékezik vissza a projekt indulására: A pandémia kezdetén láttuk a nemzetközi és hazai piacainkon kialakult helyzetet. Az első elképzelésünk az volt, hogy egy olyan kesztyűt készítsünk, ami segít az embereknek a gumikesztyű leváltásában. Erre született meg a fertőtleníthető bőrkesztyű. Nemzetközi és hazai piacon is keresett lett a termék, így ez arra sarkallt minket, hogy továbbfejlesszük. Az ötletünk megvolt, de a megvalósításhoz nem rendelkeztünk a megfelelő kompetenciákkal. Ezért a Baranya Megyei Iparkamarához fordultunk, ahol segítettek minket az egyetemmel való együttműködésben. Dr. Márk Lászlóval való találkozás hozta meg az áttörést, aki az általunk szinte elképzelhetetlen fejlesztést megvalósította. Minden félelmünk ellenére egy piacképes, hétköznapi használatra tökéletesen megfelelő, és a jelen egészségügyi helyzetben fontos technikai tudással rendelkező termék jött létre – adott hangot örömének Hornicz Bernadett.

A Pécsi Tudományegyetem felkarolta az elképzelést, így a családi manufaktúra és az egyetem egymásra találásából egy vadonatúj innováció született. Néhány hónap alatt elkészültek az első prototípusok, melyeket az Európai Unió által meghatározott nemzetközi szabványok alapján vizsgáltak a PTE szakemberei a laboratóriumokban. A termékcsalád antibakteriális hatásának eredményességét, és az impregnált felület fizikai és kémiai kopásának mértékét egyaránt tesztelték. Mára eljutottak odáig, hogy piacra kerülhet a bizonyítottan antibakteriális, strapabíró bőrkesztyű.

Szóljon hozzá!