ZETApress

hírportál

Életet ajándékba

Világszínvonalú gyermek-szívsebészeti klinikánk vezető szakembereinek közreműködésével megállapodás született a Rotary Magyarország csatlakozásáról a Gift of Life ? GOL ? nemzetközi programjához, amely felkutatva őket, finanszírozza a szívbetegséggel született gyermekek gyógyulását.

Az ünnepélyes aláírásra a Haller utcai Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Tanácstermében szerda délelőtt kerül sor. A szívbeteg gyermekek megmentése minden kultúrában és minden nyelven rezonál a jóérzésű emberekkel. A segítségnyújtás legalább annyira hat a segítséget adóra, mint a megsegítettre. Ezt a jelenséget Robert Donno ? a 2010-2011-es New York-i Rotary kormányzó ? is tapasztalta, amikor 1975-ben az első GOL gyermek, Grace apja zokogva köszönte meg a lányának ajándékozott életet. Azóta már több mint tizenegyezerszer ismétlődött meg ez a jelenet a világ legkülönbözőbb nyelvein és országaiban.

Fekete Farkas Pál gyermekkardiológus fáradhatatlan munkájának köszönhetően a Gift of Life-nak vannak magyar vonatkozású előzményei. 1991 és 1994 között a Rotary International támogatásával az RC New Jersey és az RC Budapest 40 rendkívül súlyos magyar szívbeteg gyermek műtétjét segítette az USA-ban. A program összköltsége kb. 2,8 millió dollár volt, amelyet az említett amerikai klub gyűjtötte össze. A magyarországi kivizsgálás, a műtétre alkalmas betegek kiválasztása a betegek és a kísérő szülők utazási költségeinek előteremtése és az egyéb adminisztratív teendők az RC Budapest feladata volt. A program keretén belül 25 kardiológus, szívsebész és altatóorvos 3 hónapos továbbképzésen vett részt New Yorkban, a Schneider Hospitalban.

Cseri Miklós, a Rotary Magyarország kormányzójának szavai szerint a válság idején felértékelődik a civil szervezetek szerepe a társadalomban. Míg egyik oldalon azt tapasztalják, hogy rohamosan nő a rászorultak száma, addig a másikon drasztikusan csökken azoké, akik segíteni tudnának. A kormányzó meggyőződése, hogy a Rotary tagjai belülről látják, s igen jól ismerik a válságot. Tudják, ki van bajban, s hogy melyik ágazat vészelte át a nehéz időszakot, így kiket lehet megszólítani. E képességük birtokában célzottan tudnak forrásokat mozgósítani egy-egy jótékonysági humanitárius projektjük anyagi hátterének biztosítására.

A Rotary a világ egyik legnagyobb civilszervezete, 200 ország 34 ezer klubjában több mint 1,2 millió rotarista végez önkéntes, önzetlen munkát és segít, ahol tud. Tagjai a társadalom és a gazdasági élet minden területét képviselik. Nemzetközi szinten végzett elkötelezettsége a gyermekbénulás, az analfabetizmus elleni harc, s a tiszta víz, az oktatás és az egészségügy minden ember számára elérhető minimális feltételeiért folytatott küzdelem. Kiemelt feladata az egyes országokban ? a nemzeti projekteken túl ? a klubok közvetlen környezetében élő támogatásra szoruló társadalmi rétegek sorsának figyelemmel kísérése, segítése. Magyarország 2007. július elseje óta önálló District, 45 klubban 1044 fő vállal jószolgálati feladatokat.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Boróka jól van! | ZETApress

Szóljon hozzá!