ZETApress

hírportál

Jól viseld a maszkot!

Módosította a maszkviselésre vonatkozó korábbi rendeletet a kormány: az új szabályozás értelmében nemcsak a hatéves kor alatti kiskorúak, hanem az autizmus spektrumzavarral élő személyek is mentesülnek a kötelező maszkviselés szabálya alól – derült ki a híradásokból.

A rendelet szerint az autizmus spektrumzavarral élő személy a fogyatékosságügyi országos érdekvédelmi szervezet által kiállított tagsági igazolvánnyal, a maszkviselésre vonatkozó szabályok alóli mentesség érvényesítéséhez kiállított, fogyatékos állapot fennállását igazoló dokumentummal vagy orvosi igazolással igazolhatja állapotát.

Mivel az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége felhívta a figyelmet arra, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek és családjaik egy részének megoldhatatlan feladat a fogyatékossággal élő családtag kötelező maszkviselése, ezért a továbbiakban nekik sem kell maszkot hordaniuk. Oka, hogy a többségében egyszülős családok számára megoldhatatlan, hogy hozzátartójuk nem tudja elviselni magán a maszkot, és így a büntetés kockázata nélkül nemcsak a tömegközlekedési eszközöket nem tudják használni, hanem boltba, gyógyszertárba sem tudnak elmenni.

Remélem, az egészséges emberek ezután már nem fognak ódzkodni a maszkviseléstől, hanem büszkén viselik, ha elhagyják otthonukat. Egy épeszű ember sem szeretné, ha maszk nélküli megjelenése miatt bárki is autistának vagy értelmi fogyatékosnak gondolná!

Szóljon hozzá!