ZETApress

hírportál

Begyógyszerezett ország!

Ahogy a koronavírus okozta felfordulás egyre fenyegetőbb árnyékot vet társadalmunkra, észrevétlenül egy másik járvány is kezdetét vette: a vényköteles szorongásoldóké, melyeket tonnaszámra írhatnak fel a háziorvosok a lelki válságban szenvedőknek.

De felmérte-e valaha bárki is, milyen közösségi károkat okozhat, ha az emberek nyakló nélküli hozzájuthatnak az ilyen szerekhez? – teszi fel a kérdést az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány.

Kétszer annyi nyugtató fogy, ezek közül is a Xanax és a Frontin a legnépszerűbb – olvashattuk pár napja a Metropol hasábjain. Az ingyenes napilap egy budapesti gyógyszertár eladóját szólaltatta meg, majd egy háziorvost is, aki bevallása szerint másfél-kétszer annyit írt fel az ilyen készítményekből az utóbbi időkben. Gondolhatnánk, hogy mindez érthető, sőt, szinte várható is volt, hiszen a körülmények egyre nagyobb nyomás alá helyezik a lakosságot.

Amiért ártalmatlannak hisszük, és kisebb-nagyobb lelki bajainkra gondolkodás nélkül bekapkodjuk ezeket a kis fehér tablettákat, az pontosan ez: mindenki szedi őket, és a háziorvos is simán felírhatja, ha panaszaink alapján indokoltnak tűnik.

Vajon azok a “betegek”, akik ilyen szorongásoldókkal próbálják átvészelni a járványügyi intézkedéseket, hallottak valaha erről? – Ismert, hogy a benzodiazepinek (altató és nyugtató szerek hatóanyagai) alkalmazásakor a következő reakciók észlelhetőek: nyugtalanság, agitáció, ingerlékenység, agresszív viselkedés, téveszme, düh, rémálmok, hallucináció, pszichózis, nem megfelelő viselkedés és egyéb szokatlan magatartási hatások – olvasható a Frontin tabletta alkalmazási előírásában.

Gyanús, hogy a válasz nem, hiszen ha így lenne, a felhasználók aligha tennék ki magukat ilyen kockázatoknak. Persze az itt felsorolt tünetek nem általánosak, de mégis megtörténhetnek. Így következhet be az, hogy egyszerű szorongásból az ember a pszichiátria zárt-osztályán köt ki. Hiszen ha az ember hallucinál, őrültségeket beszél, kárt tesz másokban vagy önmagában, aligha fog bárki is utánajárni, hogy vajon csak egy “gyógyszer” mellékhatásai mutatkoznak meg, vagy tényleg dühöngő őrülttel van dolguk ? a pszichiáter szemével ennek nincs jelentősége.

Bár ezt senki sem mondta ki nyíltan, a tv2 hírműsorában mégis egyértelműen felismerhető volt a korábban említett szorongásoldó szerek egyikének doboza a májusban elhunyt Szilágyi István házában. Fia – aki végül elvette a közismert és közkedvelt színész életét -, a hírek szerint ezeket a tablettákat szedte rendszertelenül. Könnyen lehet, hogy a Lópici Gáspárt megformáló színművész ma is élhetne, ha az eredetileg neki felírt tabletták nem kerültek volna a fia kezébe.

De nem is kell, hogy bármelyik szélsőséges mellékhatás megjelenjen az idegileg kimerült embereknél, hiszen egy dolog mindenkinél kialakul előbb vagy utóbb: a függőség, ami szakértők szerint az ópiátokkal (morfium, heroin) is felveszi a versenyt. A hirtelen megvonáskor újfent lehet számítani zavartságra és hallucinációra, a bénító erejű testi tünetekről már nem is beszélve.

A legnagyobb probléma, hogy e szerekhez bármiféle jól megalapozott diagnózis és szoros szakorvosi kontroll nélkül is hozzájuthatnak az emberek, hiszen a háziorvos könnyedén felírhatja, ha szorongásos tünetekre panaszkodunk. Legyen az egy buszsofőr, egy nehéz-gépkezelő vagy éppen egy késő éjjel hazafelé vezető polgár, mivel ellenőrizetlenül szedhetik a szorongásoldó szereket, időzített bombaként okozhatnak tragédiákat a legváratlanabb pillanatokban.

Ezek a szerek nemcsak hogy semmilyen valódi megoldást nem nyújtanak, de ehelyett sokkal nagyobb veszélynek teszik ki a betegeket és a környezetükben élőket, mint amit az eredeti tüneteik jelentettek volna. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek a pszichiátriai szerek nem fogják megoldani az emberek lelki eredetű nehézségeit, csupán kémiailag elfedik őket. A szorongástól szenvedők számára rengeteg megoldás létezik a tudatmódosító szereken kívül is, melyek nem járnak életeket romba döntő mellékhatásokkal, ne sajnáljuk hát az időt és az energiát, hogy megismertessük az emberekkel az alternatívákat, melyek a jelenlegi helyzetben is szóba jöhetnek megoldásként.

Szóljon hozzá!