ZETApress

hírportál

Bajszos Combinok

Bajszos villamosok hívják fel a figyelmet a férfiak egészségére. A Budapesti Közlekedési Központ is csatlakozott az Astellas Pharma támogatásával megvalósuló kampányhoz: a következő hetekben a legforgalmasabb budapesti villamosvonalakon bajszos Combinók közlekednek jelezve, hogy a november a prosztatarák-megelőzés hónapja.

Egy ausztrál kezdeményezés alapján novemberben világszerte sok férfi egy teljes hónapra félreteszi a borotvát, és megnöveszti a bajuszát. Ezzel arra hívják fel a figyelmet, hogy a férfiaknak is törődniük kell az egészségükkel, illetve hogy rendszeres szűréssel megelőzhető az egyik legelterjedtebb férfibetegség, a prosztatarák.

2020 novemberében az Astellas Pharma felkérésére a BKK is csatlakozott ehhez a mozgalomhoz: a prosztatarák megelőzésének, szűrésének és korai felfedezésének jelentőségére közös kampányukkal hívják fel a férfiak, valamint a velük együtt élő, a rájuk vigyázó hölgyek figyelmét.

Budapest legforgalmasabb villamosvonalain – a 4-es és a 6-os villamos vonalán – azért növesztettek bajuszt a Combinók, hogy a kampány fontos üzenete minél több utashoz eljusson. Az Astellas Pharma a megállókba és a forgalmas csomópontokba kihelyezett poszterein szintén a prosztatarák-megelőzést és a -szűrés fontosságát hangsúlyozza: Miért növesztett bajuszt a Combino? Hogy ne felejts el elmenni prosztata-rákszűrésre! Ha pedig anya, feleség, barátnő vagy, akkor emlékeztesd erre a számodra fontos férfiakat. 45 éves kor felett évente ajánlott a prosztata-rákszűrés még akkor is, ha nincs panaszod. A korai diagnózis a betegség sikeres kezelésének egyik legfontosabb feltétele.

A prosztatarák hazai statisztikája riasztó: 6000 friss regisztrált eset és 1500 elvesztett férfiélet a betegség éves mérlege. Szakértők szerint az évenkénti prosztata-rákszűrés minden 45 év feletti férfinak javasolt panaszmentes állapotban is, hiszen a korai diagnózis a betegség sikeres kezelésének legfontosabb feltétele. Magyarországon a diagnosztizált prosztatarákos betegek mintegy 30 százaléka sajnos későn, már az áttétes stádiumban fordul orvoshoz. Ehhez az is hozzájárul, hogy a férfiak egészségtudatossága elmarad a hölgyekétől, és – ahogy azt a kampány is hangsúlyozza – gyakran a női családtagok beszélik rá a férfiakat a vizsgálatra.

Az Önnek legmegfelelőbb terápiás lehetőség kiválasztása érdekében mindig konzultáljon kezelőorvosával! – kéri a BKK Kommunikáció. A tájékoztató kampányt az Astellas Pharma Kft. megbízásából a Pr-ego Kommunikációs Ügynökség készítette. A kampányt teljes egészében az Astellas Pharma Kft. finanszírozza.

Szóljon hozzá!