ZETApress

hírportál

Életed ritmusa

A Pitvarfibrilláció Tudatosság Hetét (Global Atrial Fibrillation (AF)Aware Week) minden év novemberében rendezi meg az angol Atrial Fibrillation Association. A tematikus hét fő célja figyelemfelhívás a betegség időben történő felismerésére és mielőbbi kezelésére – tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

A pitvarfibrilláció, más néven pitvari remegés vagy PF a leggyakoribb szívritmus-zavar. Akkor fordul elő, amikor a szív két felső ürege (a pitvarok) túl gyorsan vagy kontrollálatlanul húzódnak össze. A szívverést elektromos impulzusok vezérlik, a PF esetében ezek az elektromos impulzusok rendszertelenné válnak, így a két pitvar összehúzódásának összhangja is megszűnik. Ez rendszertelen, gyakran szabálytalan és/vagy szapora szívveréshez vezet, ami időnként remegésnek érződik. Amikor a szív rendszertelenül ver, akkor a vért sem pumpálja megfelelő hatékonysággal.

A Pitvarfibrilláció Tudatosság Hete során 2020. november 16-a hétfő és 22-e vasárnap között hívják fel a figyelmet a leggyakoribb szívritmus-zavarra, ami Európában 11 millió, Magyarországon pedig mintegy 300 ezer embert érint. A szabálytalan szívverés súlyos szövődményekhez, például vérrögök kialakulásához vezethet, illetve ötszörösére növeli a szívelégtelenség és 2,4-szeresére a szélütés kockázatát.

A pitvarfibrilláció korai felismerése és a kezelés időben történő alkalmazása azonban megváltoztathatja a betegség lefolyását és javíthatja a betegek életminőségét és várható élettartamát. A pitvarfibrillációban szenvedők legalább egyharmadának tudomása sincs arról, hogy szívritmus-zavara van.

Mindazonáltal vannak olyan egyszerűen megtanulható módszerek, amivel a betegek is ellenőrizhetik állapotukat. Ilyenek lehetnek például a pulzusszámlálás, pulzusszámláló okos-alkalmazások, vagy eszközök használata, az automata vérnyomásmérő aritmia kijelzésének külön figyelésére.

A gyógyszeres kezelés sajnos csak a betegek fele (52%) esetében hatásos, így érdemes lehet más, műtéti megoldást is keresni. A katéteres abláció olyan műtéti beavatkozás, amely során elroncsolják a szabálytalan ingereket adó gócot, vagy meggátolják a szabálytalan inger tovaterjedését. Bár ez a megoldás hatékonyabb a betegség súlyosbodásának (progressziójának) késleltetésében, ennek ellenére a műtétre alkalmas betegek mindössze 4%-án végeznek katéteres ablációt.

Prof. dr. Gellér László, a Magyar Kardiológusok Társasága Tudományos Bizottságának elnöke, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika Elektrofiziológiai részlegének vezetője látja el Magyarországon a legnagyobb számban a katéteres ablációra váró betegeket. – A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar, amely jelentősen növeli a stroke rizikót, és bár közvetlen életveszélyt önmagában ritkán okoz, de jelentősen rontja a betegek életminőségét és ezen túl az egészégügyi ellátó rendszert is nagy mértékben terheli. A gyógyszeres terápiák önmagában sajnos nem kellően hatékonyak, az eszközös kezelés, az úgynevezett pitvarfibrilláció abláció a betegek legnagyobb részénél azonban tartós ritmuszavarmentességet és jelentősen javuló életminőséget eredményez – mondja.

Prof. dr. Zima Endre, a SE VSZEK egyetemi tanára, a Magyar Kardiológusok Társasága Aritmia és Pacemaker Munkacsoport elnöke szerint a pitvarfibrilláló betegeknél az életminőség visszaállítása, a potenciális szövődmények kivédése a munkaképesség visszaállítását és a GDP növelhetőségének zálogát jelenti. – A pitvarfibrilláció felismerésének oktatása a lakosság körében igen fontos. A tünetmentes betegnél is fel lehet ismerni idejekorán a ritmuszavart ha a beteg méri a vérnyomását és rendszeresen ritmuszavart vagy hibaüzenetet jelez a vérnyomásmérő – mondja.

Dr. Földesi Csaba, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Elektrofiziológiai és Pacemaker Terápiás Részleg főorvosa szerint: több megoldás is lehetséges a pitvarfirilláló betegnél, és nem mindegy melyik megoldást kinél és milyen céllal alkalmazzuk. Ha megnézzük a gyógyszeres kezelés egyéves sikerességét, ott ha csak gyógyszert adunk a betegeknek, nem több mint 8%-a az 1 éves ritmuszavar mentességnek az esélye, szemeben a 80%-os ablációs ritmuszavar mentességgel.

A Covid-19 fertőzés kockázati tényezőiről korlátozott információ áll rendelkezésre, de ezek alapján az idősebb felnőttek és bármilyen korú, súlyos betegségben szenvedőknek nagyobb kockázatot jelenthet a fertőzés. Mit tehet egy pitvarfibrillációban érintett a biztonsága érdekében? Amennyiben a pitvarfibrilláció (PF) tüneteit Ön már tapasztalta és a betegsége felismerésre került, továbbra is folytassa megszokott kezelését, akár úgy hogy gyógyszert szed, akár úgy hogy kizárja a PF-et okozó tényezőt az életéből. Ha gyógyszerre vagy tanácsra van szüksége, forduljon orvosához!

Ha úgy gondolja, hogy most először alakult ki Önnél pitvarfibrilláció (PF), hívja fel a háziorvosát és beszélje meg vele a tüneteket. Csak kifejezetten az orvosa tanácsára vagy kérésére menjen be a rendelőbe vagy a kórházba.

A pitvarfibrilláció (PF)

A pitvarfibrilláció, más néven pitvari remegés vagy PF a leggyakoribb szívritmus-zavar. Akkor fordul elő, amikor a szív két felső ürege (a pitvarok) túl gyorsan, vagy kontrollálatlanul húzódnak össze. A szívverést olyan elektromos impulzusok vezérlik, amelyek a szív összehúzódásait hangolják össze. A PF esetében ezek az elektromos impulzusok rendszertelenné válnak, és ezzel a két pitvar összehúzódásának összhangja is megszűnik. Ez rendszertelen, és gyakran szapora szívveréshez vezet, amely időnként remegésnek érződik. Amikor a szív rendszertelenül ver, akkor a vért sem pumpálja megfelelő hatékonysággal. Ettől a beteg rosszul lehet, vagy más pitvarfibrillációra jellemző tüneteket tapasztalhat, mivel az oxigén nem jut el megfelelően valamennyi testrészbe.

A PF önmagában nem életveszélyes. Azonban fontos orvosi segítséget kérni, hogy megfelelő kezelést kapjunk, ami nemcsak a tünetek kontrollálását jelenti, hiszen a PF súlyos betegségekhez, például PF-okozta szélütéshez is vezethet. A PF elterjedt egészségügyi probléma, amely Európa-szerte 11 millió embert érint és a kor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő. A 40 év felettiek közül valószínűleg minden 4. embernél kialakul pitvarfibrilláció az élete során. A PF okai nem mindig egyértelműek és lehetnek nagyon összetettek is. A lehetséges okok igen szerteágazóak, és a szívbetegség, a kor, a család kórtörténete, a magas vérnyomás, az alkoholfogyasztás, a túlsúly és egyéb krónikus állapotok mind a pitvarfibrilláció rizikófaktorainak számítanak.

A Johnson & Johnson orvostechnikai cégek

A Johnson & Johnson orvostechnikai cégeinél abban segítünk az embereknek, hogy a lehető legjobb minőségben éljék az életüket. Több mint százéves tapasztalatunkkal a legégetőbb egészségügyi problémákat kezeljük, és bátor lépéseket teszünk, amelyek új szintre emelik az orvoslást, miközben javítják az emberek egészségüggyel kapcsolatos tapasztalatait. A sebészet, az ortopédia, a látás és a műtéti eszközök területén életek megmentésében segítünk, és egy egészségesebb élet lehetőségét teremtjük meg mindenhol, mindenki számára. További információért látogassa meg a weboldalt.

Szóljon hozzá!