ZETApress

hírportál

Tigrisszúnyog Pécsett

Pécsett is megjelent a tigrisszúnyog tudatta Kottász Gergely, a PTE Rektori Kabinet Média Iroda sajtóreferense.

Az idegenhonos invazív koreai szúnyog (Aedes koreicus) és japán bozótszúnyog (Aedes japonicus) mellett idén a tigrisszúnyog (Aedes albopictus) is megjelent Pécsett, melyet a kutatók speciális csapdák segítségével és a legmodernebb molekuláris biológiai módszerekkel azonosítottak, és igazolták a faj jelenlétét a városban – közölte a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Nemzeti Laboratóriuma.

Az idegenhonos invazív szúnyogok megtelepedése Európa-szerte komoly kockázatot jelent, hiszen számos, nem csak trópusi eredetű vírust képesek meghonosítani, és inváziós stratégiájuknak, valamint kiváló alkalmazkodóképességeiknek köszönhetően gyorsan, széles-körben képesek elterjedni. A fent említett mindhárom fajjal találkozhatunk Magyarország különböző területein, így folyamatos monitorozásuk kiemelten fontos.

A PTE Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Nemzeti Laboratórium évek óta foglalkozik csípőszúnyogok széleskörű kutatásával, valamint a várossal szoros együttműködésben már öt éve végzik a szúnyogok folyamatos monitorozását Pécsett, így az országban egyedülálló módon a helyi szúnyogfaunáról és annak változásáról naprakész és folyamatosan frissülő információk állnak rendelkezésre. Ennek köszönhetően volt lehetőség az újonnan felbukkanó inváziós szúnyogok, így a tigrisszúnyog korai felismerésére is. Egyelőre a faj megjelenéséről beszélhetünk Pécsett, az, hogy képes lesz-e megtelepedni és tovább szaporodni a városban, az az idén ősszel lerakott tojások téli túlélésétől is függ majd.

Fontos megjegyezni, hogy a védekezésbe és kutatásba a lakosság bevonása is elengedhetetlen: a lakosok nemcsak a szúnyogok szaporodásának visszaszorításában tudnak aktívan részt vállalni a ház körüli időszakos vízterek felszámolásával, de a Mosquito Alert telefonos applikáció segítségével egyszerűen jelezhetik a kutatók számára, ha például tigrisszúnyogot, vagy bármely másik idegenhonos szúnyogot láttak valahol a városban. A kutatók jelenleg kiterjedt genetikai vizsgálatokat folytatnak, hogy megállapítsák, honnan érkezhettek a szúnyogok. Emellett folytatják a kórokozók felderítését és vizsgálatát, melyben az elmúlt évek során komoly tapasztalatot szereztek, és régiósan vezető tudásközponttá nőttek.

Szóljon hozzá!