ZETApress

hírportál

Öngyógyszerelők vagyunk!

Egészségteszt: nem járunk háziorvoshoz, mégis sok gyógyszert szedünk. Csupán a megkérdezettek 12%-a érzi magát teljesen egészségesnek, egyötödük pedig rendszeresen beteg – derül ki abból az online kutatásból, amelyet 632 ember megkérdezésével készített szeptemberben az Emóció 7.84.

Háziorvoshoz továbbra sem jár a magyar: a megkérdezettek közel egyharmada még évente egyszer sem megy el általános vizsgálatra. A leggyakoribb krónikus betegség a kutatás résztvevői szerint a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az asztma – tudatta Keresztes Nikolett.

Mennyit ér az egészségünk? Egy friss online kutatás szerint a legtöbben havi öt- és tízezer forint közötti összeget költenek az egészségükre, de a válaszadók ötöde kevesebb, mint ötezer forintot fordít erre a célra. A kutatás 2020. szeptember 15-től 30-ig zajlott online (CAWI) módszerrel, a mintanagyság 632 fő volt.

Az Emóció 7.84 által készített egészségtesztet 632-en töltötték ki. 70%-uk többnyire jól érzi magát, de csupán 12% érzi magát teljesen egészségesnek. A megkérdezettek több mint egyötöde pedig úgy nyilatkozott: rendszeresen beteg.

A válaszadók 20%-ának krónikus betegsége is van: a legtöbben a magas vérnyomást jelölték meg, de a cukorbetegség és az asztma is a gyakori válaszok között szerepel. A krónikus betegséggel küzdőkhöz képest ráadásul dupla annyian mondják azt, hogy rendszeresen fogyasztanak valamilyen gyógyszert. A válaszadók közel felének életében rendszeresen jelen van a stressz, több mint 1/3-uk pedig az anyagcseréjével is elégedetlen.

A felsorolt problémák, betegségek többsége a gyomorból és annak elhanyagolásából ered. A bélflóra helyreállítása kulcsfontosságú, ami a jól működő immunrendszer, ezáltal az egészséges élet kulcsa – hangsúlyozza a felmérés kapcsán Bezzeg Ramóna életmód- és táplálkozási tanácsadó.

Pedig elméletben ismerik a helyes utat a válaszadók: a Melyek a legfontosabb tényezők Ön szerint az egészség szempontjából? kérdésre 93% az egészséges táplálkozást, 80% pedig a rendszeres testmozgást említette, és a legfontosabb szempontok között helyet kapott a vitaminok, étrend-kiegészítők, immunerősítő készítmények alkalmazása is.

Tanulságos eredménye a kutatásnak az is, hogy a testmozgásra milyen kevés időt fordítanak a magyarok: a legtöbben hetente 2-3 órát sportolnak, de a megkérdezettek 11,6 százalékának még a heti 1 óra sem fér bele az idejébe – értékelt az életmód- és táplálkozási tanácsadó.

Az egészségmegőrzés szempontjából oly fontos prevenció szintén háttérbe szorul a kutatás szerint: vércukor-szintjét a többség csupán évente ellenőrzi, ahogyan vérvételre, vizeletvizsgálatra is évente járunk leggyakrabban. A megkérdezettek 25%-a azonban még ennél is ritkábban ellenőrizteti magát. A kutatásban résztvevők 30%-a ráadásul úgy nyilatkozott, hogy évente egyszer sem keresi fel háziorvosát.

Szóljon hozzá!