ZETApress

hírportál

Motorosok rózsaszínben

A Magyar Rákellenes Liga immár 4. alkalommal szervezte meg a Motorral a mellrák ellen programot. 1985 óta október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ennek apropóján hívta fel a Liga a figyelmet a betegségre és a megelőzés fontosságára. A rendezvény fővédnöke prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

A mellrák színe a rózsaszín, így a száznál több regisztrált motoros rózsaszín pólóban, rózsaszín maszkban és rózsaszín kiegészítőkkel szelte át a várost Budáról Pestre. Szent Ágota az emlőrákosok védőszentje, a Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezete pedig a település nevéhez hűen, különös figyelmet fordít a mellrákkal küzdők támogatására. Ők vetették fel a motoros felvonulás ötletét, ami 2017 szeptemberében valósult meg először, majd hagyománnyá vált. Ma is érkeztek motoros támogatók Sárszentágotáról a budapesti rendezvényre, akik üzeneteit a felvonulás előtt olvasták fel.

Az emlődaganat a 33 és 55 év közötti nők vezető haláloka, de életkortól függetlenül a nők halálozásának második leggyakoribb oka. Évente közel 9000 új beteget diagnosztizálnak, és több, mint 2000-ren halnak bele a betegségbe Magyarországon. Becslések szerint élete során minden 10. nőnél fejlődik ki emlődaganat. A mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, ám nemcsak nőknél fordulhat elő, hiszen férfiakat is diagnosztizálnak melldaganattal. A gyógyítási lehetőségek fejlődésének köszönhetően a halálozások száma csökken, ám a megbetegedések száma évről évre nő. Az életkor előrehaladtával a megbetegedés kockázata fokozódik, az esetek több mint 80%-ában a betegek 50 év feletti hölgyek. A nem és a kor mellett a megbetegedés rizikóját növelő tényezők:

Ha a családban előfordult már emlőrák, főként az I. és II. fokú rokonoknál. Ez leginkább a 45 év alatti megbetegedéseknél játszhat szerepet.
Nagyobb az esélyük a megbetegedésre azoknak, akiknek 12 éves koruk előtt kezdődött menstruációjuk, vagy 55 év felett estek át a menopauzán, tehát ha a menstruációs életperiódusuk hosszabb a normálisnál.
További kockázati tényező, ha valaki 30 éves kor felett szült, vagy nem szült egyáltalán, illetve akik hormonális fogamzásgátlót szedtek.
Hozzájárulhat még a betegség kialakulásához a súlytöbblet, a mozgáshiány, a dohányzás, az ösztrogén tartalmú gyógyszerek, illetve a menopauzális hormonok is.

A megelőzés mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a korai felismerésre is. Kulcsfontosságú a fiatal kortól rendszeresen alkalmazott önvizsgálat, amit 20 éves kortól havonta érdemes elvégezni. A 45-65 év közötti korosztálynak kétévenkénti behívásos népegészségügyi szűrés, a mammográfiára nyújt lehetőséget az esetleges problémák korai felismerésre. Sajnos hazánkban a mammográfiai vizsgálat részvételi aránya még mindig alacsony, kb. 40%, míg Dániában és Finnországban 80% feletti a szűrésen résztvevők aránya. Európában mindössze Cipruson, Szlovákiában, Bulgáriában és Romániában alacsonyabb a részvételi arány. Többek között ezért is kiemelten fontos, hogy tudatosítsák és felhívják a figyelmet a szűrések fontosságára.

Bár a 65 év felettiek nem kapnak behívót a szervezett szűrésre, de kétévenként nekik is érdemes részt venniük mammográfiai vizsgálaton, amire háziorvosi beutalóval van lehetőségük. A Magyar Rákellenes Liga középiskolásoknak szervezetten tanítja az önvizsgálatot, így ők már fiatalon elsajátíthatják a megfelelő technikákat, ami egy életen át nyújt hasznos segítséget. A mellrák tünetei lehetnek:

Idegentest-érzés a mellben: tapintható, jellegzetes szövettöbblet, csomó.
A daganatos emlő nagyobb lesz az ellen-oldali emlőnél, piros, gyulladt, alakja megváltozik.
Az emlőből váladék távozhat.
A bőrfelszín egyenetlen, behúzódó, később kifekélyesedik, láthatóan kanyargós vénákkal.
Késői stádiumban: a csontáttétek miatt törések, a tüdő áttétek miatt fokozódó légzési és keringési elégtelenségek.

A felismerés támogatása mellett a Magyar Rákellenes Liga országszerte működtet olyan emlőklubokat, ahol életmód és művészetterápiás rehabilitációval segítik az emlő-műtötteket felépülésükben. Az októberi Magyar Rákellenes Liga által szervezett séták a járványhelyzet függvényében lesznek megtartva. Kérjük, aki ezeken részt szeretne venni, figyelje a Liga honlapját és Facebook-oldalát! Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen a járványhelyzet miatt az idei évben sajnos nem tartja meg a hagyományos lánchídi sétát. A motoros felvonuláson különös figyelmet fordítanak a fertőtlenítésre, távolságtartásra. És akik nélkül mindez nem jöhetett volna létre:

Országos Onkológiai Intézet: fővédnökség,
Tranzit Art Café: helyszín biztosítása,
BRFK, BPSZ, Budavári Polgárőrség: a vonulás biztosítása,
Workforce Kft: kitűzők készítése,
Tarjáni Melinda: maszkok varrása,
és végül, de nem utolsó sorban a motorosok, akik az újbudai Bukarest utcából a városligeti Hősök terére gurultak!

Szóljon hozzá!